Утицај појаве англицизама и енглеских речи у медијима на употребу англицизама у свакодневном говору код деце школског узраста

  • Miljan D. Miljković
Ključne reči: англицизми, онлајн настава, основна школа, ученици

Sažetak


Свакодневна изложеност утицајима енглеског језика у српској говорној средини природно доводи до веће употребе енглеских речи што се манифестује коришћењем англицизама као замена за речи изворног српског језика. Популација која потпада под утицај страног, енглеског језика, између осталих социјалних група, обухвата и децу школског узраста која трагају за информацијама различитог садржаја које су им доступне на интернету. Овде, пре свега, мислимо на друштвене мреже попут Фејсбука, Инстаграма или Тик Тока, али имамо у виду и Јутјуб који је веома популаран медиј на којем се приказују разноразни садржаји како за потребе онлајн наставе тако и за информисање из света науке, културе, друштвеног живота младих и слично. Имајући у виду поменуте чињенице, истраживање, чије ћемо резултате приказати у овом раду, бави се питањем условно-последичне везе коришћења англицизама код ученика трећег, четвртог и петог разреда основне школе „Бранко Радичевић“ у Косовској Митровици и наставног и другог садржаја у оквиру онлајн наставе, података за потребе наставе из извора дневне штампе у Србији, садржаја одређених телевизијских програма као и поменутих извора интернет страница за потребе сакупљања информација. У циљу добијања релевантних података сачињена је и урађена онлајн анкета у оквиру које су понуђене речи из српског и енглеског изворног вокабулара у датом контексту исказа из српског језика. Задатак ученика састојао се у избору понуђених речи: изворног енглеског или српског порекла. Циљ испитивања је да се испита фреквенција употребе англицизама, односно речи страног, енглеског, порекла, и да се одреди узрочно-последична веза са понуђеним интернет медијима и њихових садржајима. Показаћемо у раду да je наше испитивање показало да је употреба англицизама у позитивној корелацији са временом које учесници у истраживању проводе на друштвеним мрежама, а да је негативна корелација употребе англицизама у односу на време проведено у оквиру онлајн наставе која се организовала у време ванредног стања у Србији у првим месецима епидемије вируса Ковид 19.

Reference

Зечевић 2013: Снежана Зечевић. „Прошлост, садашњост и будућност енглеског језика као глобалног језика савременог друштва“. file:///C:/Users/Home/Desktop/Bastina%20-%20Leposavic/Bastina-broj-35.pdf.
Кулић-Савковић 2019: Кулић Данијела, Савковић Катарина. „Употреба Јутјуба у настави енглеског језика на средњошколском нивоу“. file:///C:/Users/Home/Desktop/Bastina%20-%20Leposavic/BASTINA-49-za-biblioteku.pdf.
Михајловић 2019: Михајловић Милица „Лексикологија у наставним плановима и програмима и школским уџбеницима“http://www.iskp.co.rs/wp-content/upload/2019/06/Bastina-47.pdf
Прћић 2019: Прћић Твртко. Енглески у српском. Треће електронско издање. Филозофски факултет: Нови Сад.
Прћић 2005. Прћић Твртко. Енглески у српском. Нови Сад: Змај.
Филиповић 1990: Филиповић Рудолф. Англицизми у хрватском или српском језику: поријекло, развој, значење, Загреб: Југославенска академија знаности умјетности: Школска књига.
https://www.dictionary.com/e/tech-science/tiktok/
Jenkins 2003: Јenkins Jennifer. World Englishes: A Resource Book for Students. New York: Routledge
Gramley S. and Pätzold 2004: Gramley Stephan and Pätzold Kurt-Michael. A Survey of Modern English. London: Routledge.
Thomason G. S. 2013: Thomason Grey Sarah. Contact Explanations in Linguistics. In: The Handbook of Language Contact, ed. byRaymond Hickey. UK: Wiley-Blackwell.
Objavljeno
2020/09/17
Rubrika
Članci