МАРКСОВ ПРИСТУП МЕЂУНАРОДНИМ ОДНОСИМА

  • Срђан Ж. Словић
Ključne reči: Маркс, међународни односи, друштво, држава, човек, мир, рат, слобода

Sažetak


Маркс се није експлицитно бавио теоријом међународних односа већ су ови односи били део проучавања друштва и државе. У центар своје анализе Маркс је стављао економску делатнност и сукобе међу ародима видео као резултат класне борбе а не саме анархичне структуре међународних односа. Сукобе је видео и у империјалистичкој структури међународног система, која је резултат недостатку тражње у националним државама.

                Маркс у други план ставља односе моћи и равнотеже сага да би у први план ставио појединца. Све ово је било резултат универзализма и хуманизма. У том циљу Маркс ће бити сматран претечом критичких теорија друштва и међународних односа. Маркс није размишљао о начину успостављања мирних односа међу државама путем колективне безбедости, јер тај систем није био развијен у његово време. То је у одређеној мери било путем равнотеже снага на међународним конгресима и конферецијама. За Маркса је то било путем револуционаре диктатуре пролетаријата путем освајања економске и политичке власти.

Reference

Appelhaum 1988: Richard Appelhaum. „Karl Marx: Masters of social Theory“. Sage Publications, Voč. 7, 1988, pp. 20-29.
From 1966: Erick From. Marx’s Concept of Man. New York: Frederick Ungar.
Linklater 1996: Andrew Linklater. "Marxism". Theories of International Relations. Ed. Scott Burchill. New York: St. Martin'sPress.
Marx 1953, Kart Marks, Communist Manifesto. Die Frueschriften. Ed. Siegried Landshut. Stuttgart: Kroener,
Marks, Engels 1976 а): Kark Marks, Fridrih Engels, Dela, Beograd: Institut za međunarodni radički pokret, Prosveta, rom 3.
Marks, Engels 1976 б): Kark Marks, Fridrih Engels, Dela, Beograd: Institut za međunarodni radički pokret, Prosveta, rom 5.
Miliband, 1988. Ralph Milband. Marx and the State. Interpretations of Marx. Ed. Tom Bottomore. New York: Blackwell.
Pejanović O. (1983). Obrad Pejanović.. Marksističkafilozofija. Beograd: Privreedni pregled.
Rorty 1984: Richard Rorty. „Habermas and Lyotard on Postmodernity“. Praxis International 4, pp. 32-44.
Словић 2009: Срђан Словић. Аронова теорија међунанродних односа и актуелно косовско питање. Лепосавић: Институт за српску културу.
Objavljeno
2021/07/21
Rubrika
Članci