ФИНАНСИРАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

  • Александра Б. ПУШАРА
Ključne reči: културна баштина, културна политика, финансирање културне баштине, кохезиона политика

Sažetak


Финансијска политика је веома важна за развој културне баштине. Без ефикасног система финансирања, нема успешног очувања културне баштине. Ефикасно финансирање не зависи само од законодавне политике, него и од свих учесника у овој области, почевши од друштвеног разумевања баштине, па до њеног познавања од стране потенцијалних инвеститора.

Последњих година долази до пораста потребе очувања културне баштине, а самим тим и до пораста захтева за финансијским средствима за њено очување. Разлози су, очигледно, у већем броју објеката који захтевају обнову, проширење послова и поступака који су усмерени на њихову конзервацију и очување, те све мањем обиму јавних финансија опредељених у ове сврхе.

Културна баштина је јавно добро и зато је њено очување тешко замисливо без улагања јавних средстава. Јавно финансирање културне баштине има вишеструке позитивне учинке за државу. Непосредни учинак је, наравно, очувана и обновљена културна баштина, а посредни су шири. То су нова радна места, подршка традиционалним занатима, развој туризма и локалне привреде, побољшање инфраструктуре и околине за боравак. Јавно финансирање културне баштине не сме се посматрати као бреме, него као инвестицију која ће се вишеструко вратити.

Наравно, потребно је усмерити се и на донаторе, пројектно финансирање, средства различитих европских програма и организација, како би се у будућности обезбедило што више резноврсног финансирања културне баштине.

Reference

Čopič, Tomc 1997: V. Čopič G. Tomc. „Nacionalno poročilo o kulturni politiki Slovenije“. Kulturna politika v Slovneniji. Ljubljana. Fakulteta za družbene vede.
Deutche Stiftung Denkmalschutz 2013, https://www.denkmalschutz.de/aktuelles.html
European Heritage Network, National Heritage Policies – Germany, 2019 https://www.coe.int/en/web/culture-and-heritage/herein-heritage-network
European Heritage Network, National Heritage Policies – Netherlands, 2019
European Investment Bank, 2019, https://www.eib.org/en/index.htm
Ferkov, Hlačer 2010: T. Ferkov, T. Hlačer „Kulturna dediščina in identiteta“. Kulturna dediščina in identiteta. Ljubljana: Filozofska fakulteta. pp. 192-206
https://www.coe.int/en/web/culture-and-heritage/herein-heritage-network
Ivanc 2012: T. Ivanc. Varstvo nepremične kulturne dediščine – pravna ureditev. Maribor: De Vesta.
Ministry of Education, Culture and Science 2012
Pickard 2009: R. Pickard. Funding the architectural heritage: a guide to policies and examples. Strasbourg: Council of Europe Publiching.
Statistiche Amter des Bundes und der Lander 2019, https://www.statistikportal.de/de
Unesco – About World Heritage, Funding, 2013, http://wch.unesco.org/eng/funding
Van de Voorde 2006: J. Van de Voorde. Funding historic buildings the Dutch way. Zeist: The Netherlands Department for Conservation.
Европска комисија, 2012. https://ec.europa.eu/info/index_en
Европски форум лидера за наслеђе, 2009, https://ehhf.eu/
Мrаk, Mrak, Rant 2004: M. Mrak, M. Mrak, V. Rant. Kohezijska politika Evropske unije. Ljubljana: Samozaložba
Савет Европе, 1996. https://www.coe.int/en/web/portal
https://www.eib.org/en/products/mandates-partnerships/jessica/index.htm
https://www.eib.org/en/products/mandates-partnerships/jessica/index.htm
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/about_en
Objavljeno
2021/07/13
Rubrika
Članci