УТИЦАЈ КВАЛИТЕТА ИНСТРУКЦИЈЕ ВАСПИТАЧА НА РАЗВОЈ КРЕАТИВНОСТИ КОД ПРЕДШКОЛСКЕ ДЈЕЦЕ

  • Сања Б. МИЛИЋ
  • Дејана С. БЈЕЛИЦА
Ključne reči: Креативност, процјењивање, дјечји цртеж.

Sažetak


Циљ израде овог рада је да се открије да ли квалитет инструкције васпитача утиче на испољавање креативности код предшколске дјеце. У истраживању је учествовало 100 дјеце узраста између 5 и 6 година, која су била подијељена у двије једнаке групе. За потребе истраживања кориштен је папир А4 формата на коме се налазио нацртан троугао. Првој групи дјеце васпитачи су дали  инструкцију: „Завршите овај цртеж“, док је другој групи дјеце дата инструкција: „Правилно завршите овај цртеж“. Тим стручњака састављен од истраживача, педагога, васпитача и наставника ликовнне културе процјењивали су цртеже према сљедећим карактеристикама: број линија, број кориштених боја, број предмета на цртежу и композиција цртежа. Сваки од три процјењивача бирао је цртеже за које он сматра да су креативни. Статистички значајна разлика пронађена у броју кориштених боја, линија и предмета. Резултати су показали да не постоје статистички значајне разлике између двије групе с обзиром на композицију цртежа. Разлика није пронађена ни у броју цртежа означених као креативни од стране различитих процјењивача. На основу анализе спроведене у овом истраживању може се констатовати да дјеца предшколског узраста своју креативност слободно и природно испољавају без обзира на инструкције васпитача. С обзиром на то да су ранија истраживања потврдила да се креативност гуши са поласком у основну школу потребно је пронаћи и описати узроке који доводе до тога, те у складу са будућим налазима стварати нове парадигме које ће бити темељ холистичког развоја дјетета.

 

Reference

Maксић 1993: Maksić Slavica, Kako prepoznati darovitog učenika, Beograd. Institut za pedagoška istraživanja.
Maксић 1998: Maksić Slavica, Društvena podrška darovitosti. Zbornik 4. Vršac: VŠV, 15 – 32.
Maксић-Шевкушић 2012: Maksić Slavica. i Ševkušic Slavica, Kreativnost u pričama ucenika – studija slučaja u osnovnoj školi. Zbornik Instituta za pedagoška istraživanja, 44(1), 128 – 143.
Ђорђевић 2008: Đorđević Jovan, Porodica kao faktor podsticanja darvistosti., Zbornik 14. Vršac: VŠV, 4 – 8.
Зечевић 2021: Zečević Radmila, Creativity as an Essential Part of Fine Art Classes. Magistra Iadertina, 15(1), 75-86.
Јовановић 2016: Јовановић Весна, Ставови васпитача о способностима дечијег креативног изражавања у ликовним активностима. Узданица. 8(2), 161–173
Јукић 2011: Jukić Tonća, Implicit theories of creativity in early education. Croatian Journal of Education. 13 (2), 38 – 65.
Копас-Вукашиновић 2006: Емина Копас-Вукашиновић, Осујећење креативности у ликовном изразу првака, Зборник Института за педагошка истраживања, 38 (1), 82-98.
Маришевић 2010: Maširevic Ljubomir, Mediji i postmoderna stvarnost. Sociologija, 52(2), 127– 140.
Милић-Симеуновић-Лаловић 2014: Милић Сања, Симеуновић Владо. и Лаловић Сузана, Иновирање приступа у откривању креативности код дјеце предшколског узраста. Зборник радова са научног скупа Имплементација иновација у образовањуи васпитању – изазови и дилеме, Учитељски факултет у Београду, 612 – 622
Рајовић-Даутовић-Андре 2009: Rajović Ranko, Dautović Slavica, Andre Lucija, Neurofiziologija – primena novih otkrića u formiranju inetelektualne elite. Primena programa NTC sistem učenja u razvoju intelektualnih sposobnosti dece, 15. Vršac: VŠV, 510 – 518.
Робинсон 2015: Robinson Ken, Creative Schools: The Grassroots Revolution that’s Transforming Education, Viking Press, New York, NY.
Старко 2017: Starko Alane Jordan, Creativity in the Classroom: Schools of Curious Delight (6th ed.). Routledge.
Хузјак 2006: Huzjak Miroslav, Darovitost, talenat i kreativnost u odgojnom procesu. Odgojne znanosti, 1, 289–300.
Шефер 2000: Šefer Jasmina, Kreativnost dece: problemi vrednovanja. Beograd: Institut za pedagoška istraživanja; Vršac: Viša škola za obrazovanje vaspitača.
Objavljeno
2022/10/07
Rubrika
Članci