НАСИЛНИЧНО ПОНАШАЊЕ НА СПОРТСКОЈ ПРИРЕДБИ ИЛИ ЈАВНОМ СКУПУ (ЧЛАН 344 А КЗ) – НЕДОРЕЧЕНОСТИ И НЕДОУМИЦЕ

  • Марко М. МИЛОВИЋ
  • Дејана Д. Гајић
Ključne reči: насилничко понашање, пароле, физички обрачун, навијачи, изазивање мржње, телесне повреде, оштећење имовине

Sažetak


Честе и крупне измене и допуне КЗ су имале за резултат многе негативне ефекте у српском кривичном законодавству. Једна од последица тих измена и допуна је и доношење оваквог кривичног дела које је потом „експресно”замењено истим за свега неколико месеци. Да ли је то првобитно решење било тако лоше да је морало одмах бити замењено или се законодавац досетио неког новог (бољег) решења којим ће стати на пут насилничком понашању на спортским приредбама и јавним скуповима, тешко је рећи. Но, и ово ново законско решење извесно је неће постићи оно што је законодавац желео, а што између осталог, у многоме девалвира очекивања у ионако пољуљани ауторитет кривичног законодавства Србије. Не сумњајући у искрене намере законодавца, ово кривично дело је морало бити у легислативно-техничком смислу, али и у суштинском, много боље урађено, на шта аутори указају, као и на „ бољке” садашњег законског решења.

Reference

- Вујаклија 1961: Милан Вујаклија, Лексикон страних речи и израза, Просвета, Београд.
- Жужек 2010: Марија Жужек, Насиље навијачких група као вид политичког насиља у Србији, Правни информатор, број 5, Београд.
- Игњатовић 2003: Ђорђе Игњатовић, Криминалитет и реаговање државе, Зборник Стратегија државног реаговања против криминала, Будва.
- Стојановић 2005: Зоран Стојановић, Правно – филозофске концепције у Предлогу Кривичног законика Србије и Кривичног законика Црне Горе, Зборник радова са саветовања ''Казнено законодавство–прогресивна или регресивна решења, ИКСИ, Будва.
- Стојановић 2011: Зоран Стојановић, Кривично право у доба кризе, Бранич, број 1-2, Београд.
- Стојановић 2012: Зоран Стојановић, Коментар Кривичног законика, Службени гласник, Београд.
Objavljeno
2022/09/05
Rubrika
Članci