ДУХОВНЕ ПРЕТЕЧЕ ПОСТМОДЕРНИЗМА

  • Срђан Ж. СЛОВИЋ Институт за српску културу Приштина – Лепосавић
Ključne reči: Кант, Русо, Кјеркегор, Ниче, Хајдегер, претече, постмодернизам, разум, критика

Sažetak


Савремени постмодернизам у филозофији свој успон је изградио захваљујући својим духовним претечама из XVIII и XIX века. Одликује се критиком просветитељске филозофије засноване на руководећој улози разума у сазнању. Претече постмодернизма оличене у Русоу, Канту, Кјеркегору, Ничеу и Хајдегеру, жестоко су критиковали преовлађујућу улогу разума у сазнању и долажењу до истине. Апсолутне истине и индивидуализма нема.

                Такође се мења однос између моћи и знања, врши се замена њихових позиција у односу на чувено Бејконово „знање је моћ“, да би се дошло до новог, „постмодерног стања“, које се огледа у одсуству метанаратива, давање на значају микро елементима и новим односима између читалаца, писца и текста. Оваквим схватањима допринела је егзистенцијалистичка филозофија, борећи се за опстанак човека дајући примат егзистенцији у односу на есенцију.

Reference

Best and Kellner, 2022: Steven Best and Douglas Kellner. „“The Postmodern Turn in Philosophy: Theoretical Provocations and Normativre Deficits“. (sbest@elp.it.com andkellner @ucla.edu) – pristupljeno 15.03.2922.


Golubović, 2013: Aleksandra Golubović. Uvod u Kjerkegardovu antropologiju. Rijeka: Filozofski fakultet.


Hicks, 2004: Stephen Hicks. Explaining Postmodernism – Scepticism and Socialism from Rousseau to Foucault. New Berlin/Milwaukee: Scholargy Publishing. 


Kierkegard, 1978: Soren Kierkegard. The Age of Revolution and the Present Age. Princeton: Princeton University Press.


Klačar, 2018: Enisa Klačar. Tjeskoba kao središte lične egzistencije u filozofiji Martina Hajdegera i Sorena Kjerkegora. Sarajevo: Filozofski fakultet – magistarski rad -


Lyotar, 1984: Jean-François Lyotard. The Postmodern Condition: A Report to Knowledge. Mineapolis: University of Mineapolis Press.


Niall 2016: Lucy Niall.   Dictionary of Postmodernism. Seam Lucy-Stevenson. Oxford: Malden: Wiley Blackwell.


Slović 2019. Srdjan Slović. „Jean-Jacques Rousseau -  A True Critic of the Enlightenment Era“. Yalta/Simferopolj: Haraski forum.


Šestov, 2002: Lav Šestov. Kjerkegor i egzistencijalna filozofija. Beograd: Plato.


Словић, 2018: Срђан Словић. Постмодернизам у друштвеним наукама и међународним односима. Приштина/Лепосавић: Институт за српску културу.

Objavljeno
2022/07/10
Rubrika
Članci