УЛОГА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЗАШТИТИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ОД 1945. ДО 1999. ГОДИНЕ

  • Стефан Д. ДАМЈАНОВИЋ
Ključne reči: Косово и Метохија, Епископ рашко-призренски Павле, Митрополит Амфилохије Радовић, Еписком Атанасије Јевтић, прогон српског наарода

Sažetak


У раду се разматра улога српске православне цркве у заштити националних интереса на косову и метохији у периоду од 1945. до 1999. године. Овај перид је био изузетно турбулентан, како по опстанак српског народа, тако и по опстанак Српске православне цркве. Сматрамо да је мало радова који су ово раздобље посматрали са аспекта науке и црквеног црквеног гледишта. Руководећи се научним изворима и књигама епископа рашкопризренског, почившег патријарха Павла, митрополита Амфилохија Радовића и епископа Атанасија Јефтића, у раду тежимо да докажемо са научног и црквеног асппекта (према научним и црквеним документима) да је истребљење српског народа трајало у континуитету од 1945. године, да је оно било пажљиво смишљаноо и извођено. Паралелно са егзодусом српског народа, трајао је и терор над Српском правослваном црквом, која суштински никад није напустила српски народ на Косову и Метохији и уз њега је и данас.

Reference

Даниловић 2006: Неђо Даниловић. Узроци и могуће последице стварања велике Албаније – историјски, геостратешки и војно-политички аспект, Војно дело бр. 1/2006. Београд: Војно издавачки завод.


Слијепчевић 2002: Ђоко Слијепчевић. Историја српске православне цркве, књ. III. Београд: ЈРЈ.


Епископ Павле 2013: Епископ рашко-призренски Павле. Извештаји са распетокг Косова. Београд: Издавачка фондација Архипепископије београдско-карловачке, Фондација Патријар Павле.


Митрополит Афилохије 2013: „Предговор“ у: Епископ Павле 2013: Епископ рашко-призренски Павле. Извештаји са распетокг Косова. Београд: Издавачка фондација Архипепископије београдско-карловачке, Фондација Патријар Павле. 5-15.


Митрополит Афилохије 2011: Љетопис новог косовског распећа. Београд-Цетиње: Светигора.


Епископ Атанасије 2007: Од Косова до Јадоовна. Врњици:: Братство св. Симеона Мироточивог.


Ћосић Добрица (2004). Косово. Приредила Ана Ћосић, Београд: Вечерње новости.


Поповић 2012: Радован Поповић, https://svetosavlje.org/kratak-pregled-srpske-crkve-kroz-istoriju/ посећено 21.04. 2022.


Вукоњански 2013. Вукоњански Игор „Правни статус поседа цркава и манастира на Косову и Метохији после Другог светског рата“. Баштина, св. 35. Приштина-Лепосавић. 187-203.

Objavljeno
2022/08/08
Rubrika
Članci