ОДНОСИ СРБИЈЕ И ДРУГИХ БАЛКАНСКИХ ЗЕМАЉА ОД БЕРЛИНСКОГ КОНГРЕСА ДО 1908. ГОДИНЕ

  • Душан З. ЈЕРОТИЈЕВИЋ
  • Бекир М. ДУДИЋ
Ključne reči: Србија, уједињење, Балкански савез.

Sažetak


Берлински конгрес донео је значајне промене на политичкој карти Европе. За српски народ је битно да су независност добиле две српске државе, додуше у скромним границама. Велики део српског народа је остао под тутрском и аустроугарском влашћу. Ккнежевина Србија постала је центар окупљања политичких вођа српског народа ван Србије, заинтересованих да се процес уједињења настави. Постојало је и много ометајућих фактора, као што су велике силе и њихови сукобљени интереси, али и династичка борба за доминацију три српске династије Карађорђевића, Обреновића и Петровића. Без обзира на то крајем ХIX века и почетком ХХ спољна политика Србије била је усмерена на обједињавање српског народа. Први корак је био елиминација Турске на Балкану, а за то је било потребно савезништво са Грцима и Бугарима, као и благонаклоност неких великих сила (пре свих Русије). Велики ометајући фактор у сламању Турске била је пре свих Аустроугарска и Уједињено краљевство, свака из својих интереса. због тога је био и дуготрајан и мукотрпан пут ка стварању Балканског савеза. Чак су и две српске земље западале у периоде захлађења односа. Питање територија и разграничења између будућих савезника такође је било веома сложено.

 

Reference

Војводић 1988: Војводић Михаило. Србија у међународним односима крајем 19. и почетком 20. века, Београд: САНУ.


Војводић 1999: Војводић Михаило. Путеви српске дипломатије- Огледи о спољној политици Србије у 19. и 20. веку, Београд: Клио.


Војводић 2005: Војводић Михаило. Србија и балканско питање 1875-1914., Београд: Историјски институт Београд.


Војводић 2007: Војводић Михаило. Изазови српске спољне политике 1791-1918 огледи и расправе, Београд: Историјски институт Београд.


Јеротијевић 2012: Јеротијевић Зоран. ИСТОРИЈА ДРЖАВЕ И ПРАВА, Трстеник: Љубостиња.


Лопичић 2007: Лопичић Ђорђе. Преглед конзуларних односа Србије 1804-1918., Београд: у часопис Бранич: часопис Адвокатске коморе Србије, бр. 1/2.


Митровић 1981: Митровић Александар.Продор на Балкан и Србија 1908-1918, Београд: Нолит.


САНУ 1980: САНУ. Документи о спољној политици Краљевине Србије, књига VII-2, Београд: САНУ.


Ћоровић 1993. Ћоровић Владимир.Историја Срба, Београд: БИГЗ.


 


 

Objavljeno
2023/03/16
Rubrika
Članci