ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 17. ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ

  • Петар М. МАТИЋ Naučni saradnik
  • Марко Р. МИЈАТОВИЋ
Ključne reči: локални избори, политичке странке, групе грађана, локално представљање, локалне коалиције

Sažetak


Циљ овог рада је анализа локалних избора у Републици Србији, који су се, упоредо са ванредним, националним парламентарним и покрајинским изборима у Војводини, одржали у 66 градова, општина и градских општина у централној Србији. Наведени локални избори су у највећој мери одржани на иницијативу владајуће партије – СНС и расписани су подношењем превременим оставкама локалних руководства, и то - у Београду под јаким притиском већег дела опозиционе јавности, а у другим локалним самоуправама  вероватно инерцијом за постизањем што бољег резултата владајућег СНС  у срединама где се добар резултат и очекивао. И ови избори били су прилика за одмеравање политичких снага странака власти и опозиције са националног нивоа, мањинских странака, као и група грађана и локалних покрета. Изузетна политичка динамика у Србији показана је и на овим изборима, а њихов пуни расплет није постигнут ни месецима након њиховог одржавања, већ је и овај циклус био увод у нове политичке напетости и додатну поларизацију , пре свега у главном граду, Београду. 

Reference

Brezovšek Marjan, Haček Miro, Kukovič Simona. 2016. Slovenska država in politika. Ljubljana: Fakulteta za družbene vede.
Јовановић Милан и Матић Петар. 2020. Избори одборника скупштина општина и градова у Србији 1990-2020. године. У (ур.) Милан Јовановић и Душан Вучићевић, Како, кога и зашто смо бирали. Београд: Институт за политичке студије, Службени гласник.
Касаповић Мирјана. 2003. Изборни лексикон. Загреб: Политичка култура.
Матић Петар. 2012. Локални избори у Србији 2012. Српска политичка мисао, Vol. 38, No. 4/ 2012: Београд: Институт за политичке студије.
Матић Петар. 2020. О потреби временског одвајања локалних и парламентарних избора у Србији. У (ур.) Милан Јовановић и Дејан Миленковић. Дијалог о изборима 2020. Београд: Факултет политичких наука, Универзитет у Београду.
Мијатовић Марко. 2016. Локални избори у Републици Србији након обнове вишестраначког система. Београд: Фондација Конрад Аденауер.
Мировић, Александра и Матић, Петар. 2007. Изазови и парадокси глобализације. Београд: Институт за политичке студије.
Петак Здравко, Касаповић Мирјана, Лалић Дражен. 2004. Локална политика у Хрватској – три студије
Sartori Giovanni. 2002. Странке и страначки сустави. Загреб: Политичка култура.
Стојановић, Бобан. 2022. Утицај политичких партија на формирање локалних извршних власти у Србији од 2008. до 2016. године. (докторска дисертација). Београд: Факултет политичких наука, Универзитет у Београду.
Тадић Љубомир. 1995. Политиколошки лексикон. Београд: Завод за издавање уџбеника и наставна средства.
Одлука о расписивању избора за скупштине градова и скупштина општина у Републици Србији (Службени гласник бр. 95/23)
Републичка изборна комисија. 2023. www.rik.parlament.gov.rs
Извештаји локалних изборих комисија о спроведeним локалним изборима 17. децембра 2023. године у градовима: Београд, Крагујевац, Крушевац, Смедерево, Краљево, Лесковац, Врање, Нови Пазар, Шабац, општинама: Велика Плана, Ћуприја, Прокупље, Љубовија, Лебане, Власотинце, Петровац на Млави, Владимирци, Кучево, Голубац, Прибој, Шабац, Жабари, Димитровград, Дољевац, Параћин, Сокобања, Осечина, Пожега Топола, Рача, Коцељева, Баточина, Куршумлија, Пријепоље, Лапово, Ћићевац, Деспотовац, Љиг, Ражањ, Црна Трава, Бабушница, Бојник, Крупањ, Бела Паланка и Лајковац и градској општини Врањска Бања.
Objavljeno
2024/04/11
Rubrika
Članci