Doprinos medicinske sestre u praćenju rasta i razvoja dece sa Daunovim sindromom

  • Marina Zubčić Institut za mentalno zdravlje
Ključne reči: Daunov sindrom, deca, rast i razvoj, medicinska sestra

Sažetak


Uvod: Daunov sindrom je hromozomski poremećaj, koji nastaje kada je prisutna treća kopija celog ili dela 21. hromozoma u naslednom materijalu čoveka.

Cilj: Sagledati aktivnosti medicinske sestre prilikom praćenja rasta i razvoja dece sa Daunovim sindromom, kao i razlike u njihovom napredovanju u odnosu na zdrave vršnjake.

Metod: Ispitivanu grupu je činilo N 21 ispitanika (dece i adolescenata) sa Daunovim sindromom. Кontrolnu grupu je činio isti broj zdrave dece koja su zadovoljila osnovne kriterijume ,,mečovanja“ sa ispitivanom grupom prema polu i uzrastu. Korišćene su: deskriptivna metoda i indirekta opservaciona metoda ‒ analiza dokumentacije. Konstruisan je dokumentacioni list koji je dizajniran za potrebe studije.

Rezultati sa diskusijom: Deca sa Daunovim sindromom zaostaju u odnosu na zdravu decu, više ili manje, u svakom posmatranom segmentu. Rađaju se u terminu, sa ocenom Apgar skora u rasponu od 5 do10, ali manje telesne mase, telesne dužine i obima glave, u čemu zaostaju sve do kraja perioda školskog deteta. Denticija se javlja nešto kasnije u odnosu na zdravu decu, a imaju i manji broj zuba. U razvoju osnovnih psihičkih funkcija takođe zaostaju, većinu ,,normi“ postižu, ali u kasnijem uzrastu. Boluju od određenih pratećih bolesti, najčešće bolesti organa čula vida.

Zaključak: Deca sa Daunovim sindromom zaostaju u kompletnom psihofizičkom razvoju u odnosu na zdravu decu istog uzrasta. Medicinska sestra zato ima vešestruku ulogu, pre svega u praćenju rasta i razvoja, ali i u povećanju znanja o ovoj deci, jer se na taj način povećava kvalitet pruženih zdravstvenih usluga i olakšava rad.

Reference

Popović V, Кovačev J. Znanja i stavovi zdravstvenih radnika o osobama sa Daunovim sindromom. Sestrinska reč  Beograd: 2014;18(67-68):19-23.  doi:10.5937/sestRec1468019P

Popović V. Pružite ruku osobama sa Daun sindromom – priručnik za roditelje. Udruženje za pomoć osobama sa Daun sindromom. Novi Sad:2010.

Hasanhadžić M. Down sindrom – program specifične zdravstvene zaštite. Pedijatrija danas. Tuzla: 2008;4(1):51-67

Barišić I. Down sindrom. Medicina: glasilo Hrvatskog liječničkog zbora. Podružnica. Rijeka: 2005;41(69-75).

Popić F. Humana genetika. Medicinski fakultet u Novom Sadu. Novi Sad:2011.

Marinković LJ, Stojanović B, Damjančević N. Nega neonatusa. Visoka zdravstvena škola strukovnih studija u Beogradu. Beograd:2013.

Ivić I, Novak J, Atanacković N, Ašković M. Razvojna mapa. Кreativni centar. Beograd:2016.

Arnell H, Gustafsson J, Ivarsson S, Anneren G. Growth and pubertal development in Down syndrome. Acta pediatricta nurturing the child 1996.

Srećković Z. Učešće medicinske sestre u praćenju parametara rasta i razvoja dece uzrasta 3-5 godina. Diplomski rad. Beograd: Visoka zdravstvena škola strukovnih studija u Beogradu; 2015.

Đokić J. Prikaz malog deteta sa usporenim rastom i razvojem po procesu zdravstvene nege. Diplomski rad. Beograd: Akademija strukovnih studija Beograd, Visoka zdravstvena škola; 2019.

Objavljeno
2023/03/23
Rubrika
Stručni rad