Организовање штабова за ванредне ситуације у Републици Србији

  • Igor Jovanović Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ključne reči: елементарна непогода, ризик, штаб, ванредна ситуација, организација, руковођење

Sažetak


Елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће су све чешћа појава у сваком друштву. Као последица климатских промена и већег експлоатисања животне средине, присутан је ризик у свакој земљи без обзира на степен развијености. Елементарне непогоде умногоме се не могу спречити, неке чак ни предвидети (земљотрес), али последице је могуће ублажити адекватним превентивним мерама, као и благовременим реаговањем надлежних служби. Република Србија је усвајањем првог системског закона који регулише област ванредних ситуација и успостављањем интегрисаног система заштите и спасавања дефинисала основне циљеве - заштиту људских живота, материјалних и културних добара, животну средину, као и не мање важну друштвену стабилност. Као руководећа тела задужена за спровођење овог циља у условима ванредне ситуације, или непосредно пре њеног настанка, одређени су штабови за ванредне ситуације. Хипотетички оквир рада огледа се у организационом нивоу, припремама као садржају организовања, параметрима структуре и организационим перфомансама штабова за ванредне ситуације. Циљ рада се огледа у идентификацији, систематизацији и објашњењу основних обележја организовања и функционисања штабова за ванредне ситуације у Републици Србији и разматрању могућности за њихово унапређење.

Reference

Алибабић, Ш.: Развијање лидерских компетенција, Aндрагошке студије бр.2, 11/2008., стр.250-263.


 


Воробьев, Л. Ю, В.А. Пучков, В.А., Дурнев, Р.А; под общ. ред. Воробьева, Ю.Л; Основы защиты населения и территорий в кризисных ситуациях, МЧС России. – М.: Деловой экспресс, 2006.


 


Група аутора, Приручник за обуку команданата штабова за ванредне ситуације, МУП РС, Београд, 2016.


 


Група аутора, Руковођење и командовање, ЦВШ ВЈ, Београд, 1997.


 


Јовановић, И. и Филиповић, Н., Правни основ за функционисање и начин рада штабова за ванредне ситуације, , Криминалистичко-полицијска академија, Београд, 2015;


 


Јовановић, И., Специфичност организовања штабова за ванредне ситуације у Републици Србији и Европској унији, Криминалистичко-полицијски универзитет, Београд, 2021


 


Крстић, С., Штабови за ванредне ситуације, Криминалистичко-полицијска академија, Београд, 2014;


 


Мандић, М., Исламовић, К., Загорац, Ђ. Шућур Д.,:Приручник за обуку штабова ЦЗ, Завод за уџбенике и наставна средства, 1985.


 


Млађан, Д.: Безбедност у ванредним ситуацијама, Криминалистичко-полицијска академија,  Београд, 2016;


Млађан, Д., Марић, П., Бабић, Ђ.:  Штабски начин руковођења одклањањем последица катастрофа и ванредних ситуација


Млађан, Д., Цветковић, В., Величковић М.,: Систем руковођења у ванредним ситуацијама у САД, Часопис "Војно дело"-Министарство одбране Републике Србијe; Београд, година 2012, , стрaна 89-105.


 


 


 


Стевановић, О.: Безбедносни менаџмент, Београд, Криминалистичко-полицијски универзитет, 2019;


Субошић, Д. и Даничић, М., Безбједносни менаџмент- организација и одлучивање, Факултет за безбједност и заштиту, Бања Лука, 2012.


 


Прописи:


Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, „Службени гласник Републике Србије“, брoj 87 од 13. новембра 2018. године;


 


Уредба о саставу, начину и организацији рада штабова за ванредне ситуације „Службени гласник РС“, број 27/2020

Objavljeno
2023/04/28
Rubrika
Članci