Отпорност града Смедерева на смањење ризика од бујичних поплава и њен утицај на критичну инфраструктуру

  • ANITA KLIKOVAC Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije Smederevo
Ključne reči: отпорност града, хидролошке карактеристике града Смедерева, бујичне поплаве, стање уређеност, степен угрожености, фазе одбрана од поплава

Sažetak


Апстракт: Отпорност града Смедерева у области смањења ризика од бујичних поплава није на задовољавајућем нивоу. На територији града Смедерева евидентирано је око тридесет бујичних водотока и њихово опште стање је алармантно. С развојем урбанизације неки од њих су уведени у канализационе системе и кишне колекторе, који су углавном недовољних димензија за пријем великих вода. Да би се смањиле штете настале од поплава бујичних водотока потребно је оперативним плановима сваке године предвидети и реализовати одређене радове, Генералним урбанистичким планом Смедерева прецизирати плавне зоне, забранити сваку врсту градње у њима и одредити просторе за градњу будућих ретензија. Бујичне поплаве наносе велике штете насељима и привреди па се степен угрожености од плављења мора анализирати као и утицај природних и антропогених чинилаца. Утицај антропогених фактора на стање уређености бујичних водотока на подручју Смедерева манифестује се на два начина – пасивна и активна. Град Смедерево спроводи интегралну одбрану од поплава на целој територији града, а циљ овог рада је да укаже на основне проблеме у досадашњој заштити од поплава и на могуће правце ка којима локална самоуправа Смедерево треба да буде усмерена.

Reference

ЛИТЕРАТУРА



  1. Гавриловић, Љ. & Миладиновић, С. (2009). Загађење водотока на територији општине Смедерево и њихова заштита. Зборник радова Географског факултета Универзитета у Београду, 57, 19-34.

  2. Генерални План „Смедерево 2020“ (2004). Смедерево: Дирекција за изградњу урбанизам и грађевинско земљиште ЈП Смедерево, Сектор за урбанизам.

  3. Ђармати Шимон, Јаковљевић Владимир (1996). Цивилна заштита у СРЈ. Факултет цивилне одбране Универзитета у Београду

  4. Елаборат о геотехничким условима за главни пројекат изградње објекта бране, бетонске преграде, постојеће бране и регулације на Вучачком потоку. (1990). Београд: Институт за водопривреду "Јарослав Черни", Београд: РЈ Завод за уређење водених токова.

  5. Јовановић, В. и Оцокољић, М. (1992). Хидрографске и хидролошке карактеристике. У М. Бурсаћ (ур.), Општина Смедерево. Београд: Географски институт "Јован Цвијић" САНУ

  6. Миладиновић, Б. С. (1997). Хидролошке карактеристике смедеревског Подунавља и Поморавља. Нови Сад: Институт за географију, ПМФ Универзитета у Новим Саду.

  7. Младиновић Ћ. Слободан, Гавриловић М. Љиљана (2012). Оцена угрожености и заштите од поплава буичних водотока  на територији рада Смедерева, Криминалистичко-полицијска академија у Београдаду. Универзитет у Београду. Географски факултет, Београд

  8. План за проглашење ерозионих подручја на територији општине Смедерево (2006).Београд: Институт за водопривреду „Јарослав Черни“, Београд: АД Завод за уређење сливова, Смедрево: Скупштина општине.

  9. План одбране општине Смедерво од бујичних поплава. (2006). Београд: Институт за водопривреду Јарослав Черни, Београд: АД Завод за уређење сливова, Смедерево: Скупштина општине.

  10. Ревизија локалног еколошког акционог плана града Смедерева. (2013). Београд: ТМФ 2005. Д.О.О. Доступно на: http://www.smederevo.org.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/Revizija%20LEAP-a%20Grada%20Smederevo.pdf [Приступљено 01. априла 2022].

  11. Стефановић Милутин, Гавриловић Зоран, Бајчетић Ратко (2014). Локална заједница и проблематика бујичних поплава. У: Приручник за локалну заједницу и организације цивилног друштва. Мисија ОЕБС-а у Србији

  12. Стефановић Милутин, Гавриловић Зоран, Коцић Звонимир (2011). Улога локалне самоуправе у управљању ризиком од поплава у Србији. У: Приручник за учеснике. Институт за водопривреду Јарослав Черни


Студија о уређењу Петријевског Потока у Смедереву. (1978). Београд: РО „Хидропројект

Objavljeno
2023/04/28
Rubrika
Članci