Праћење активности, вредновање постигнутих резултата и анализа реаговања, као део циклуса управљања ванредним ситуацијама

  • Aleksandar Lazarević Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ključne reči: upravljanje, vanredna situacija, naučene lekcije, praćenje, analiza, vrednovanje

Sažetak


Od efikasnosti upravljanja vanrednim situacijama u najvećoj meri zavisi kolike će biti posledice u slučaju pojave prirodne ili druge katastrofe. Svedoci smo da, bez obzira na usvojenu zakonsku regulativu i uloženog velikog napora da se sistem zaštite i spasavanja uredi i stalno napreduje, upravljanje vanrednim situacijama ne daje uvek očekivane rezultate. Jedan od razloga takvog odgovora na katastrofe je i nedovoljna posvećenost kontinuiranom praćenju svih sprovedenih aktivnosti angažovanih subjekata i snaga zaštite i spasavanja, odsustvo vrednovanja postignutih rezultata u sve četiri faze upravljanja i nesistematičnost sprovedenih analiza. Ovaj rad će ukazati na nužnu potrebu sistematičnog pristupa u praćenju, objektivnom vrednovanju rezultata i analizi upravljanja vanrednom situacijom sa svim akterima koji su u njoj učestvovali. Upravo naučene lekcije i donošenje adekvatnih ključnih zaključaka, pouka, preporuka i svih usvojenih mera za unapređenje bi u mnogome povećalo efektivnost i efikasnost za uspešnije upravljanje vanrednim situacijama na svim nivoima u budućnosti. U radu će biti izneta i pozitivna iskustva primene praćenja, analize aktivnosti i vrednovanja postignutih rezultata okružnih i opštinskih štabova za vanredne situacije na komandno-simulacionim vežbama na okružnom nivou organizovanih u proteklom periodu.

Reference


Aspinwall, K. (1992)  Managing Evaluation in Education: A Developmental Approach (Educational Management Series), Routledge,  United Kingdom.


Kolb, D. (1984) Experimential learning experience as the source of learning and development, Prentice Hall, USA.


Lazarević, A. (2016)  Komandno-simulacione vežbe, obuka štabova za vanredne situacije na svim nivoima, 5. međunarodna naučna konferencija „Bezbednosni inženjering“, (str. 316-322), Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad,  ISBN 978-86-6211-106-7.


Marić P., Tomić D. (2010) Upravljanje vanrednim situacijama, Balkanski institut za upravljanje i procenu rizika: Nauka i društvo, Beograd.


Priručnik za obuku komandanata štabova za vanredne situacije, (2011) Nacionalni trening centar za vanredne situacije, MUP, Beograd.


Priručnik za obuku načelnika štabova za vanredne situacije, (2012) Nacionalni trening centar za vanredne situacije, MUP, Beograd.


Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, "Službeni glasnik Republike Srbije" broj 87/2018.


Uredba o sastavu, načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije, „Službeni glasnik RS“, br. 27/2020.

Objavljeno
2023/04/28
Rubrika
Članci