Levostrana Vena Cava Inferior - prikaz slucaja

  • Ivan Jankovic Opsta bolnica Uzice, Sluzba za radiolosku dijagnostiku
  • Radisa H Vojinovic Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka Klinicki centar Kragujevac, Sluzba za radiolosku dijagnostiku
  • Aleksandar Pavkovic Klinicki centar Kragujevac, Sluzba za radiolosku dijagnostiku

Sažetak


 

Uvod: Levostrana vena cava inferior (LVCI) je retka, ali i jedna od najvažnijih anatomskih varijacija u spektru urođenih anomalija ovog krvnog suda. Danas se sve češće prepoznaju varijacije VCI i njenih pritoka, najpre zahvaljujući dostupnosti i upotrebi savremenih imidžing modaliteta (multidetektorska kompjuterizovana tomografija – MDCT, magnetna rezonanca – MR).

Prikaz slučaja: U našem radu prikazujemo slučaj LVCI kod muškarca starog 24 godine. Kod njega je u toku pregleda abdomena 64-slajsnim MDCT-om sa primenom intravenskog kontrasta (i.v.) otkrivena LVCI. Pacijent je na pregled došao zbog saobraćajne traume. Pregledom je uočeno da LVCI završava svoj tok u nivou leve renalne vene, a zatim ukršta abdominalnu aortu sa prednje strane i prelazi u normalan tok sa desne strane. Dalji tok VCI ka toraksu je uobičajen.

Diskusija: Anatomske varijacije VCI, pa tako i LVCI, najčešće su asimptomatske i otkrivaju se u toku rutinskih pregleda obavljenih iz nekog drugog razloga. Prema relevantnoj literaturi, prevalenca LVCI je 0,2-0,5%. Najveći doprinos u postavljanju dijagnoze daje MDCT sa primenom i.v. kontrasta. Poboljšanje vizuelizacije i precizniji uvid u anatomske odnose velikih krvnih sudova abdomena omogućava mogućnost multiplanarnih rekonstrukcija dobijenih MDCT pregledom. Diferencijalno dijagnostički najvažnije je isključiti retroperitonealnu limfadenopatiju, varikozitete, kolaterale i gonadalne vene. Klinički je važno preoperativno dijagnostikovanje ove anomalije kod planiranja abdominalne hirurgije, transplantacije bubrega i jetre, ili traume, pa zato treba misliti na mogućnost postojanja LVCI.

 

Ključne reči: vena cava inferior, anomalija, kompjuterizovana tomografija

Biografija autora

Radisa H Vojinovic, Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka Klinicki centar Kragujevac, Sluzba za radiolosku dijagnostiku
Docent
Objavljeno
2016/10/24
Rubrika
Prikaz