Poređenje dve imunohemijske metode (Roche Cobas e411 i Siemens Immulite 1000) za određivanje koncentracije srčanog troponina I

  • Katarina Ille KBC „Zvezdara“ Beograd

Sažetak


Srčani troponin I je osetljiv marker oštećenja miokarda koji se godinama koristi u kliničkoj praksi KBC Zvezdara u Beogradu. Za određivanje koncentracije srčanog troponina I koristi se hemiluminiscentna metoda na analizatoru Siemens Immulite 1000. U cilju poboljšanja kvaliteta izvođenja analize razmatrali smo uvođenje nove metode za određivanje srčanog troponina I pa je nabavljen reagens za analizator Roche Cobas e 411. Cilj rada je bio da se ispita kandidat metoda za određivanje koncentracije srčanog troponina I pre eventualnog uvođenja u kliničku praksu KBC Zvezdara u Beogradu. U tu svrhu, kandidat metoda je upoređena sa onom koja se već koristi u laboratoriji.

Poređenje rezultata srčanog troponina I dobijenih metodom Roche Cobas e411(x) sa rezultatima dobijenim metodom Siemens Immulite (y) je izvedeno kod 94 pacijenta sa sumnjom na akutni infarkt miokarda. Poređenje je dalo jednačinu linearne regresije y=1,91x + 4,67 pri čemu je koeficijent korelacije iznosio 0,92. U 15 od 94 pacijenta (16%) rezultati za istog pacijenta dobijeni dvema metodama se nisu slagali pri kliničkoj interpretaciji, dok bi rezultat jedne metode upućivao na dijagnozu infarkta miokarda, drugom metodom to ne bi bio slučaj.   

Objavljeno
2013/05/13
Rubrika
Prethodno saopštenje