Značaj vitamina A u ishrani

  • Marko M Koprivica Univerzitet u Novom Sadu,MEdicinski fakultet,integrisane akademske studije medicine
  • Jelena Bjelanović
Ključne reči: vitamin A, dnevne potrebe, vid, imunitet, kancerogeneza

Sažetak


 

Vitamin A predstavlja grupu molekula koja se u organizam čoveka unose putem hrane. Ovaj vitamin je zastupljen u namirnicama biljnog i životinjskog porekla. Dnevne potrebe za vitaminom A zavise od starosne dobi i reproduktivnog perioda. Najmanje koncentracije zahtevaju odojčad i deca do 14 godina, dok veće potrebe za vitaminom A imaju trudnice i žene u periodu laktacije.

U ljudskom organizmu vitamin A učestvuje u brojnim fiziološkim procesima. Ovaj vitamin obrazuje pigment rodopsin koji omogućava noćni vid. Pored ove uloge, vitamin A svoju funkciju ostvaruje i u imunskom sistemu gde učestvuje u održavanju integriteta epitelnih membrana, kao i u pravilnom funkcionisanju i diferencijaciji limfocita. Novija istraživanja pokazuju da vitamin A ima protektivnu ulogu u procesu kancerogeneze i da njegova redovna primena sprečava nastanak karcinoma želuca. Deficit vitamina A predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u određenim regionima sveta, pa se nadoknada vitamina preporučuje u određenim slučajevima kod dece uzrasta do 5 godina i kod trudnica.

 

Objavljeno
2022/03/07
Rubrika
Seminar