Konzumiranje cigareta među studentima Univerziteta Crne Gore: prevalencija i pušačke navike

Konzumiranje cigareta među studentima

  • Vasilije Bošković Klinika za Nefrologiju, Klinički centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
  • Jelena Vlaović Bošković Opšta bolnica Nikšić, Nikšić, Crna Gora
  • Agima Ljaljević Institut za Javno Zdravlje Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
  • Batrić Babović Klinika za Nefrologiju, Klinički centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
  • Živana Slović Univerzitet u Kragujevcu, Srbija, Fakultet medicinskih nauka, Katedra za sudsku medicinu
  • Snežana Ćorović Prva kragujevačka gimnazija, Kragujevac, Srbija
  • Aleksandar Nenadović Institut za Kardiovaskularne bolesti Dedinje, Beograd, Srbija
  • Olgica B Mihaljevic Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet Medicinskih nauka, Institut za patolosku fiziologiju
Ključne reči: konzumiranje cigareta, student, univerzitet

Sažetak


Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi prevalencija konzumiranja cigareta i razlike u pušačkim navikama među studentima starosti 18–26 godina sa različitih fakulteta u Crnoj Gori.     

Metode: Ova studija preseka sprovedena je na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici, a podaci su prikupljeni korišćenjem strukturisanog upitnika.

Rezultati. Istraživanjem je obuhvaćeno 146 ispitanika oba pola (63 studenta i 83 studentkinje) prosečne starosti 21,63 ± 2,16 godina. Pokazano je da je ukupna prevalencija konzumiranja cigareta 52,05% među svim studentima, odnosno 21,62% među studentima Medicinskog fakulteta (p < 0,001). Među studentima koji su imali iskustvo sa pušenjem, njih 46,57% je navelo da je to bilo u periodu srednje škole. Nismo utvrdili  značajnu razliku u dnevnoj učestalosti pušenja (broj cigareta dnevno) (p = 0,443). Takođe, ispitanici nisu imali određeno vreme tokom dana za konzumiranje cigareta (67,20%). Najveći broj ispitanika (40,70%) zapali prvu cigaretu nakon više od pola sata od buđenja. Studenti veruju da konzumiranjem cigareta mogu da prevaziđu stresne situacije i poboljšaju koncentraciju i pamćenje. Utvrđeno je da je pušački status viši kod studenata starijeg uzrasta (p < 0,001) i više godine fakulteta (p = 0,002). Studija nije pokazala značajnu razliku u pušačkim navikama među polovima.

Zaključak: Naše istraživanje je potvrdilo visoku prevalenciju konzumiranja cigareta među studentima u Crnoj Gori, te stoga preporučujemo izradu odgovarajućih programa za prevenciju i odvikavanje od pušenja.

Objavljeno
2022/11/09
Rubrika
Originalni naučni članak