Proteini surutke-činjenice i mogućnosti u modernoj medicini

  • Nikola Mitrović
  • Nebojša Tasić
  • Miroslav Mitrović
  • Nina Milanović

Sažetak


Познате су вредности сурутке као здравог и терапеутски корисног напитка, а у народној медицини јој се често приписују чудотворне моћи и могућности. То није ништа ново, имајући у виду да је 460. године пре нове ере отац медицине Хипократ истицао вредност сурутке у лечењу туберкулозе, жутице, болести јетре и органа за варење, кожних и многих других болести. Сурутка се добија током прераде млека и производње сира, где је присутна у скоро 90% укупне масе. Састав сурутке је специфичан. Вода чини до 93% састава, остатак чине шећери и минерали, витамини Б групе, као и велико богатство пробиотичких бактерија. Сурутка је највећи извор есенцијалних аминокиселина у поређењу са биљним или животињским изворима. Концентрација аминокиселина у сурутки је 43% у поређењу са зобом (21%), љуском пшенице (21%), пшеницом (22%), млеком 39%, казеином 34%, јајима 32% или месним протеинима (38%). Протеини сурутке садрже скоро 50% есенцијалних аминокиселина и око 26% аминокиселина разгранатог ланца. Њихов састав је сличан саставу аминокиселина у људским мишићима, што омогућава њихову бржу апсорпцију од других извора протеина. Удео слободних аминокиселина у сурутки је 4 до 10 пута већи него у млеку. Имају значајан утицај на синтезу протеина и веома јак анаболички ефекат у телу. Аминокиселине сурутке стимулишу регенерацију скелетних мишића, смањују умор, повећавају синтезу и смањују разградњу мишићних протеина. Протеини сурутке повећавају нивое антиоксидативних ензима, посебно глутатиона и каталазе. Позитиван ефекат на смањење нивоа ТБАРС (реактивна супстанца тиобарбитурне киселине) је важан показатељ опадајућег процеса пероксидације липида. Смањење процеса оксидативног стреса у јетри, имају позитивне последице на упалне процесе и садржаја липида у ткиву јетре као и процеса атеросклерозе. Најновија истраживања указују на позитиван ефекат на метаболизам глукозе, побољшање инсулинске осетљивости и спречавање развоја синдрома масне јетре и дијабетеса типа 2. Позитивно утиче на контролу телесне тежине, па су протеини сурутке саставни део здравих медицинских дијета, спортских напитака са одобреном ефикасношћу у лечењу гојазности. Есенцијалне аминокиселине делују и као неурогене активне супстанце, а познате су и као прекурсори биогених амина и неуротрансмитера, па је логично да расте интересовање за истраживање њиховог потенцијала у психијатрији.

Biografije autora

Nikola Mitrović

Lekar opšte prakse, služba hitne medicinske pomoći

Nebojša Tasić

Проф. др Небојша Тасић - Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА и Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње. Хероја Милана Тепића бр. 1 11040 Београд, Србија

Miroslav Mitrović

Miroslav Mitrović, Dr sci med, klinički farmakolog, HISPA Srbija, Heroja Milana Tepića br 1, Beograd, Srbija 

Nina Milanović

Dr Nina Milanović, lekar opšte prakse, Univerzitetska dečija klinika Tiršova, Beograd Srbija 

Objavljeno
2024/03/03
Rubrika
Pregledni članak