Proteini surutke-činjenice i mogućnosti u modernoj medicini
Sažetak
Познате су вредности сурутке као здравог и терапеутски корисног напитка, а у народној медицини јој се често приписују чудотворне моћи и могућности. То није ништа ново, имајући у виду да је 460. године пре нове ере отац медицине Хипократ истицао вредност сурутке у лечењу туберкулозе, жутице, болести јетре и органа за варење, кожних и многих других болести. Сурутка се добија током прераде млека и производње сира, где је присутна у скоро 90% укупне масе. Састав сурутке је специфичан. Вода чини до 93% састава, остатак чине шећери и минерали, витамини Б групе, као и велико богатство пробиотичких бактерија. Сурутка је највећи извор есенцијалних аминокиселина у поређењу са биљним или животињским изворима. Концентрација аминокиселина у сурутки је 43% у поређењу са зобом (21%), љуском пшенице (21%), пшеницом (22%), млеком 39%, казеином 34%, јајима 32% или месним протеинима (38%). Протеини сурутке садрже скоро 50% есенцијалних аминокиселина и око 26% аминокиселина разгранатог ланца. Њихов састав је сличан саставу аминокиселина у људским мишићима, што омогућава њихову бржу апсорпцију од других извора протеина. Удео слободних аминокиселина у сурутки је 4 до 10 пута већи него у млеку. Имају значајан утицај на синтезу протеина и веома јак анаболички ефекат у телу. Аминокиселине сурутке стимулишу регенерацију скелетних мишића, смањују умор, повећавају синтезу и смањују разградњу мишићних протеина. Протеини сурутке повећавају нивое антиоксидативних ензима, посебно глутатиона и каталазе. Позитиван ефекат на смањење нивоа ТБАРС (реактивна супстанца тиобарбитурне киселине) је важан показатељ опадајућег процеса пероксидације липида. Смањење процеса оксидативног стреса у јетри, имају позитивне последице на упалне процесе и садржаја липида у ткиву јетре као и процеса атеросклерозе. Најновија истраживања указују на позитиван ефекат на метаболизам глукозе, побољшање инсулинске осетљивости и спречавање развоја синдрома масне јетре и дијабетеса типа 2. Позитивно утиче на контролу телесне тежине, па су протеини сурутке саставни део здравих медицинских дијета, спортских напитака са одобреном ефикасношћу у лечењу гојазности. Есенцијалне аминокиселине делују и као неурогене активне супстанце, а познате су и као прекурсори биогених амина и неуротрансмитера, па је логично да расте интересовање за истраживање њиховог потенцијала у психијатрији.