POTENCIJALNE INKOMPATIBILIJE U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: PILOT STUDIJA

  • Božana Nikolić Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju
Ključne reči: inkompatibilije lekova, primarna zdravstvena zaštita, intravenska terapija, intramuskularna terapija

Sažetak


Uvod. Inkompatibilije lekova mogu kompromitovati bezbednost i efikasnost parenteralne terapije.

Cilj ove studije je bio da se identifikuju kombinacije parenteralnih lekova koje se propisuju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se analizira njihov potencijal za inkompatibilije.

Metode. Pilot studija preseka je sprovedena u Domu zdravlja „Novi Sad“. Podaci o pacijentima i propisanim lekovima su prikupljeni iz elektronskih zdravstvenih kartona. Potencijal za inkompatibilije je analiziran na nivou parova lekova a u skladu sa podacima u tri literaturna izvora.

Rezultati. Ukupno, 196 parova lekova je identifikovano: 56 (28,6%) je bilo kompatibilno, 16 (8,2%) je bilo inkompatibilno i kompatibilnost je bila nepoznata za 124 (63,3%) para. Među inkompatibilnim parovima, 87,5% (14/16) je bilo propisano za intravensku primenu. Pantoprazol je bio najčešće uključen u potencijalne inkompatibilije. Među parovima nepoznate kompatibilnosti, 80,6% (100/124) je bilo propisano za intramuskularnu primenu i uglavnom su uključivali deksametazon, diklofenak, hidroksokobalamin i diazepam.

Zaključak. Uzimajući u obzir učestalost i rizike od potencijalnih inkompatibilija, predlaganje smernica za njihovo izbegavanje bi bilo korisno.

Objavljeno
2024/06/30
Rubrika
Originalni naučni članak