Jevrejska kultura kao vitalan element lokalnog identiteta kroz istoriju – mini projekat realizovan na Pedagoškom fakultetu u Somboru

  • Snežana Štrangarić Univerzitet u Novom Sadu, Pedagoški fakultet u Somboru
  • Mila Beljanski Pedagoški fakultet u Somboru
  • Ines Matin Pedagoški fakultet u Somboru
Ključne reči: Jevreji, kultura, interkulturalnost, Holokaust, sinagoga

Sažetak


U radu je razmatrana idejna osnova i prikazane aktivnosti mini-projekta pod nazivom Jevrejska kultura kao vitalan element identiteta kroz istoriju koji je realizovan na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Osnovni cilj projekta ogledao se u tome da studenti, budući učitelji, steknu znanja o jevrejskoj kulturi, religiji i istoriji, kako bi mogli razviti veštine za bolje razumevanje specifičnog lokalnog i regionalnog identiteta Vojvodine kao jedinstvene multikulturalne i multikonfesionalne sredine. Takođe, projekat je bio usmeren na razvijanje interkulturalnih kompetencija studenata i promišljanje mogućnosti i pravaca učenja i podučavanja o Holokaustu. Aktivnosti koje je projekat uključivao obuhvatale su najpre predavanja o osnovnim karakteristikama jevrejske kulture, a potom i predavanja vezana za lokalnu istoriju i stradanja jevrejskih porodica iz Sombora tokom Holokausta. Organizovana je i poseta jevrejskoj opštini u Somboru, kao i put do Subotice radi obilaska obnovljene sinagoge.

Reference

Adorno, T. (2006). Vaspitanje posle Aušvica. Pedagogija 1, 5-17.

Albahari, B. (2017). Pisanje stradanja: knjiga o knjigama – vodič kroz publikacije o Holokaustu. Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Caplan, R. B., & Imber, S. (2018). Remembering the Holocaust in Educational Settings. Shoah remembrance and education in Israel. Routledge.

Earley, P.C., & Ang, S. (2003). Cultural Intelligence: Individual interactions across cultures. Stanford, CA: Stanford University Press.

Glanz, J. (1999). Ten Suggestions for Teaching the Holocaust. The History Teacher, pp. 547-565.

Goldberg, Dž. D. i Rejner, D. Dž. (2003). Jevreji: istorija i religija. Beograd: Clio.

Grupa autora (2018). Preporuke za podučavanje i učenje o Holokaustu. IHRA – Internacional Holocaust Remembrance Alliance.

Hamilton, M. (2003). Sociologija religije – teorijski i uporedni pristup. Beograd: Clio.

Klein, R. (2021). Czardas carved into building material – the synagogue in Subotica. U Sinagoge i jevrejsko nasleđe u jugoistočnoj Evropi – međunarodni naučni zbornik (str. 269–312). Novi Sad: Arhiv Vojvodine.

Kostić, N. (2018). Dodatni nastavni materijali za učenje o Holokaustu. U Upotreba grafičke novele, književnosti i arhivske građe u učenju o Holokaustu. Novi Sad: Teraforming.

Lazar, Ž. (Ed.) (2007). Vojvodina amidst multiculturality and regionalization. Novi Sad: Mediterran publishing.

Ljuboja, M. i Bačić, Lj. (2019). Kad tišina odjekuje. Sombor: Jevrejska opština Sombor.

Sekelj, L. (1981). Antisemitizam u Jugoslaviji (1918-1945). Revija za sociologiju, 11(3-4), 179-189.

Šosberger, P. (1998). Sinagoge u Vojvodini. Novi Sad: Prometej.

Šosberger, P. (1999). Jevreji u Vojvodini: kratak pregled istorije. Novi Sad: Prometej.

Verber, E. (2002). Uvod u jevrejsku veru. Beograd: Narodna knjiga.

Vervat, S. (2020). Holokaust, rat i transnacionalno sećanje. Novi Sad: Akademska knjiga.

Viličić, S., Stojanović, D., Mihajlović, Đ. i Mevorah, V. (2015). Portreti i sećanja jevrejske zajednice u Srbiji pre Holokausta – pripučnik za nastavnike i nastavnice. Beograd: Haver Srbija.

Objavljeno
2022/07/21
Broj časopisa
Rubrika
Pregledni članak