Захтеви и задаци васпитача у функцији моралног развоја и васпитања деце раних узраста у предшколским програмима/курикулумимa у Републици Србији и Републици Хрватској

  • Ivana Apostolović /
Ključne reči: dete, moralno vaspitanje, vaspitač, predškolski program/kurikulum

Sažetak


У раду анализирамо и компарирамо садржај актуелних предшколских програма/курикулума у Републици Србији и Републици Хрватској кроз детаљан приказ захтева и задатака васпитача у функцији моралног развоја и васпитања деце раних узраста. Циљ истраживања нам је да утврдимо да ли се и колико програми/курикулуми предшколског васпитања у Републици Србији и Републици Хрватској разликују у погледу конкретизације захтева и задатака васпитача у односу на морални развој и васпитање деце. У раду је примењена дескриптивна и компаративна метода и поступак анализе садржаја програмских докумената. Резултати нашег истраживања указују да су у Републици Србији и Републици Хрватској у предшколским програмима/курикулумима, захтеви и задаци васпитача који су у функцији моралног развоја и васпитања деце представљени, али на различите начине. Анализирани програми/курикулуми препознају исте задатке који се односе на морални развој, а међусобно се разликују када је реч о њиховој конкретизацији, те постоје и извесне разлике у њиховој формулацији. Полазећи од јасно конкретизованих задатака, васпитачи, креатори сопствене праксе, имају могућност да кроз њих боље сагледају потребе деце, али и да међу јасно издвојеним задацима одаберу шта је у одређеном временском периоду најпотребније подстицати и развијати код деце, у оквиру моралног развоја.

Reference

Јевтић, Б. (2012). Педагогија моралности. Ниш: Филозофски факултет Универзитета у Нишу.

Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje (2014). Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Основе програма предшколског васпитања и образовања – Године узлета (2018). Београд: Просветни преглед.

Правилник о Општим основама предшколског програма (2006). Београд: Просветни гласник. Бр. 14.

Radašin, V. (1970). Osnovi moralnog vaspitanja. Novi Sad: Viša pedagoška škola.

Русо, Ж. Ж. (1950). Емил или о васпитању. Београд: Знање, Предузеће за уџбенике Народне Републике Србије.

Trnavac, N. i Đorđević, J. (2013). Pedagogija: udžbenik za nastavnike. Beograd: Naučna KMD.

Objavljeno
2022/07/21
Broj časopisa
Rubrika
Stručni članak