Методички приступ учења трогласних војвођанских гајди на основу доприноса Максима Мудринића

  • Filip Jović Vujaković doktorand Akademije umetnosti u Novom Sadu
Ključne reči: методе, традиционални инструмент, свирање, традиција

Sažetak


У раду је реч о првом кораку упознавања деце са основним појмовима музике, са мелодијским и ритмичким структурама мелодије кроз певање и свирање. Сврха овог рада је да прикаже трогласне војвођанске гајде – ТВГ и то начин њиховог промовисања, едукације и афирмације. Сагледава се и утврђује значај ТВГ и даје се методски приступ учења свирања на овом традиционалном инструменту. Методом теоријске анализе и доступне литературе, дат је опис инструмента ТВГ. Затим је представљена улога Максима Мудринића у едукацији и промовисању овог инструмента у школским и ваншколским институцијама и дат је методички приступ учења свирања. Свирање на разним музичким инструментима представља један од видова активног односа према музици, те га треба започети још у најранијем добу. Увођењем новог народног инструмента у наставни процес, ученик ће кроз музицирање развијати музичке способности као што су слух, ритам и мелодија. Упознавањем грађе и начина свирања на овом инструменту биће способан да прецизније препозна врсту и групу инструмената кроз звучне боје које сваки инструмент чине посебним.

Reference

Dević, Dragoslav (1977). Etnomuzikologijа, III skripta. Beograd, Srbija: Univerzitet umetnosti.

Вукосављевић, Д. Петар (1979). Гајде у Србији (њихово сазвучје и могућност уклапања у савремени пркастар). Београд, Србија: Радио Београд.

Gojković, Andrijana (1989). Narodni muzički instrumenti. Beograd, Srbija, biblioteka Vuk Karadžić.

Мудринић, Максим (2017.). Прича о великим гајдама. Будисава, Србија: Кримел.

Максим, Мудринић (2022). Наше гајде. Будисава, Србија: Кримел.

Fracile, Nice (2011). ,,The Banat Bagpipes in Vojvodina in the Past and Today“. Studia Instrumentorum Musicae Popularis II (New Series). Edited by Gisa Jähnichen. Münster, Germany: MV-Wissenschaft, 79-92.

Fracile, Nice (2017). ,,Maksim Mudrinić – the Piper, Bagpipes Maker and Piping Instructor“. Studia Instrumentorum Musicae Popularis (New Series). SIMP 5. Series of the ICTM Study Group on Musical Instruments. Edited by Gisa Jähnichen. Münster, Germany: MV-Wissenschaft, 51-68.
Objavljeno
2024/07/15
Rubrika
Pregledni članak