Ефекти имплементације савремених медија у настави српског језика и књижевности

  • Marijana Dmitrić
Ključne reči: медији, допринос медија, традиционална настава, имплементација, штампа, стрип, филм, образовни софтвер

Sažetak


Овај рад има за циљ да утврди допринос медија у настави српског језика и књижевности у млађим разредима основне школе. Методолошки део истраживања представља експериментално истраживање са паралелним групама у коме се испитују ефекти употребе медија. У истраживању је коришћена дескриптивна и експериментална метода у прикупљању података, приликом обраде и интерпретације резултата истраживања. Инструменти који су коришћени у истраживању су иницијални тест знања и финални тест знања. Популацију чине ученици млађих разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“ у Врбасу. Истраживањем смо желели испитати да ли савремени медији као што су штампа, стрип, филм, компјутер и образовни софтвер, доприносе бржем, лекшем и бољем усвајању наставних садржаја у односу на традиционални приступ у настави. Анализом резултата истраживања доказали смо да је употреба медија у настави Српског језика и књижевности довела до бољих резултата у односу на групу која није користила медије. Овим резултатима желимо да укажемо на значај употребе медија у систему образовања и васпитања и самим тим желимо да мотивишемо учитеље да чешће потребљавају медије у настави Српског језика.

Reference

Вилотијевић, М. и Вилотијевић, Н. (2016). Модели развијајуће наставе. Ниш: Свен.
Елез Голијанин, С. (2014). Српски језик и књижевност у савременој стратегији развоја образовања. Сомбор: Педагошки факултет.
Зобеница, Н. и Стипанчевић, А. (2013). Филм Талас у настави немачког језика у: Иновације у настави, 4, XXVI, 126-134.
Јелић, В. (2014). Наставна средства у савременој настави. Чачак: Факултет техничких наука.
Јовановић, Н. (2012). Савремена образовна технологија и методичке новине у настави друштвено-хуманистичких наука. Годишњак Српске академије образовања, год. 8, стр. 297-311.
Јовановић, С. и Живковић, Љ. (2004). Употреба штампе у настави географије. Београд: Српско географско друштво
Мандић, Д. (2001): Информациона технологија образовања. Београд: Виша школа за образовање васпитача.
Мандић, Д. (2003): Дидактичко-информатичке иновације у образовању. Београд: Медиаграф.
Мишчевић, Г. (2007). Рачунар у функцији проблемске наставе природе и друштва, Зборник радова са Четвртог међународног симпозијума: Технологија, информатика и образовање, стр. 657-661, Нови Сад.
Мишчевић Г.(2008): Учитељи и коришћење информационих технологија, Међународна научна конференција: Образовање учитеља некада и данас, Суботица, Зборник радова стр. 152-158.
Николић, М. (1999). Методика наставе српског језика и књижевности, Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.
Петровачки, Љ. и Савић, М. (2012). Стрип у настави граматике српског језика у: Методички видици, Нови Сад: Филозофски факултет. стр. 11-28.
Родек, С. (2010). Нови медији и нова култура учења. Напредак 152 (1) 9 – 28 (2011).
Сотировић, В. (2004): Информатичке технологије. Зрењанин: Технички факултет ,,Михајло Пупин“.
Стојановић, Б. Мишић, Д. Цветановић, З. (2017). Стрип у настави српског језика и књижевности у млађим разредима основне школе – методичке могућности. Оригинални научни рад у: Зборник радова Филозофског факултета ХLVII (2)/2017.
Чокорило, Р. (2009). Радио као медиј. Бања Лука: Филозофски факултет.
Чутуровић, М. Стакић, М. (2016). Примена савремених техничких средстава у настави српског језика и књижевности на примеру басне у млађим разредима основне школе у Зборник радова Учитељског факултета,10, стр. 49-58.

Bakovljev, M. (1998). Osnovi pedagogije. Sombor:Učiteljski fakultet.
Verdonik, M. (2016). Slikovnica-prva knjiga djeteta. Nastavni materijal. Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Učiteljski fakultet.
Vizek-Vidović, D., Hrabar, D. (1999). Čitajmo djeci za laku noć:priručnik za odgojitelje i roditelje djece predškolske dobi. Zagreb: Udruga za inicijative u socijalnoj politici: Centar za prava djece.
Gocini Đ. (2001). Istorija novinarstva. Beograd: Clio-Prevod Mila Samardžić.
Danilović, M. (1996): Savremena obrazovna tehnologija – Uvod u teorijske osnove. Beograd: Institut za pedagoška istraživanja.
Zalar, D., Kovač-Prugovečki, S., Zalar, Z. (2009). Slikovnica i dijete. Zagreb: Golden marketing - Tehnička knjiga.
Ibrahimović, S. (2012). Obrazovna tehnologija i savremena nastava. Čačak: Fakultet tehničkih nauka.
Јоvanović, Ј. (2008) Uvod u filmsku umetnost, uvod u filmsko mišljenje. Ljubljana: Umco, d.d.
Klarin, M. (2017). Psihologija dječje igre. Zadar: Sveučilište u Zadru.
Leksikon radija i televizije (2016). Zagreb: Hrvatska radiotelevizija, Naklada Ljevak.
Milenković, J. (2012). Informacione tehnologije u nastavi u Srbiji i Danskoj – komparativna analiza. Master rad. Beograd: Univerzitet u Beogradu, Matematički fakultet.
Mikić, K. ( 2001). Film u nastavi medijske kulture. Zagreb: Educa.
Mirković, Ј. (2007). Igrolika nastava u Obrazovna tehnologija 1-2/2007 Beograd: Učiteljski fakultet, str. 65-68.
Mihailović, B. Čuturović, K. Dromnjaković, S. (2016). Upotreba digitalnih filmova u nastavi. Tehnika I informatika u obrazovanju.
Chittaro, L., & Ranon, R. (2007). Web3D technologies in learning, education and training: Motivations, issues, opportunities. Computers & Education, 49(1), 3–18.
Objavljeno
2024/07/15
Rubrika
Originalni naučni članak