Sistemi organske proizvodnje obične grahorice II: Biološki odgovor Aeolothrips intermedius Bagnall and Coccinella septempunctata L - Nikolova, Ivelina; Georgieva, Natalia (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2015)
Proučavano je delovanje četiri sistema organske proizvodnje obične grahorice na gustinu populacija Aeolothrips intermedius Bagnall (Thysanoptera: Aeolothripidae) and Coccinella septempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae) i toksičnost nekoliko preparata za predatore. Varijante ogleda su bile: kontrola (bez korišćenja bioloških preparata); kombinovana primena Polyversum (biološko folijarno đubrivo) i Biofa (biološki regulator rasta biljaka); tretman preparatom NeemAzal T/S (biološki insekticid (a.s. azadirahtin) i tretman kombinacijom NeemAzal sa Polyversum i Biofa. Varijanta V sastojala se od klasičnog sistema uzgajanja u kojem su primenjeni preparati Nurelle D (sintetički insekticid), Masterblend (folijarno đubrivo) i Flordimex 420 (regulator rasta) kao standardni tretman. U sistemima organske proizvodnje u kojima je primenjen biološki insekticid NeemAzal (azadirahtin), smanjenje broja A. intermedius bilo je 20,7% kada je primenjen samo insekticid i 24,6 % u kombinaciji sa organskim preparatima Polyversum i Biofa. NeemAzal je postigao manje smanjenje brojnosti predatora C. septempunctata, od 14,9 (sam) do 21,9% (u kombinaciji). Biološki insekticid, bilo da je primenjen sam ili u kombinaciji, bio je uglavnom bezopasan za A. intermedius u retkim slučajevima slabo štetan. NeemAzal se pokazao bezopasnim za C. septempunctata pošto toksično delovanje u tom slučaju nije prelazilo 25%. Analiza varijanse kod toksičnosti preparata za A. intermedius i C. septempunctata pokazala je da je vrsta tretmana (primena insekticida samog ili u kombinaciji) imala najsnažniji efekat na toksičnost preparata. Korišćenje insekticida na bazi nim drveta može značajno doprineti očuvanju biodiverziteta ekosistema.