Vrste roda Monilinia na jabučastim i koštičavim vrstama voćaka - Jovana Hrustić; Milica Mihajlović; Mila Grahovac; Goran Delibašić; Aleksandra Bulajić; Branka Krstić; Brankica Tanović (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Različite vrste roda Monilinia dobro su poznati biljni patogeni koji ugrožavaju proizvodnju jabučastog i koštičavog voća širom sveta. U našoj zemlji široko su rasprostranjene dve vrste ovog roda - M. laxa i M. fructigena, dok je M. fructicola koja se zvanično nalazi na A2 EPPO Listi karantinskih štetnih organizama u Evropi i na A1 Listi karantinskih štetnih organizama u našoj zemlji, do sada detektovana samo na uskladištenim plodovima jabuke i plodovima nektarine. Najznačajnija mera borbe protiv ovih patogena je  hemijsko suzbijanje uz primenu adekvatnih agrotehničkih mera, naročito u godinama povoljnim za razvoj oboljenja. S obzirom da vrste ovog roda mogu prouzrokovati velike ekonomske gubitke, stepen poznavanja biologije patogena, epidemiologije bolesti i odnosa parazit-domaćin predstavljaju neophodan preduslov stabilne i profitabilne proizvodnje jabučastog i koštičavog voća.