Etiologija bakterioznih oboljenja mladih zasada oraha u Srbiji - Renata Iličić; Ferenc Bagi; Milan Blagojević; Jovica Gošić; Predrag Milovanović; Tatjana Popović (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Tokom leta i jeseni u periodu 2019-2020, praćeno je prisustvo bakterioznih oboljenja u mladim zasadima oraha. Oboleli uzorci stabala i grana sa simptomima vertikalnog raka (VOC), bakteriozne plamenjače (WBB) i površinske nekroze kore prikupljeni su sa osam lokaliteta u Srbiji. Na osnovu fenotipskih karakteristika, patogenosti i molekularnih testova korišćenjem PCR-a i specifičnih prajmera, 49 izolata sa simptomima VOC i WBB je identifikovano kao Xanthomonas arboricola pv. juglandis i dva izolata sa simptoma površinske nekroze kore identifikovana su kao Brenneria rubrifaciens. Izolat X. a. pv. juglandis dobijen iz VOC simptoma na inokulisanim stablima mladih sadnica oraha (sorte Chandler, Frankquette i Šejnovo) je prouzrokovao duboke rak rane na kori. Ova istraživanja daju prve rezultate o povezanosti X. a. pv. juglandis sa VOC simptomоm u Srbiji. S obzirom da X. a. pv. juglandis značajno ugrožava proizvodnju oraha preporučuje se da se testiranje na prisustvo ovog patogena vrši prilikom uvoza sadnica od strane ovlašćene laboratorije. Dalje, rezultati ove studije predstavljaju i prvi dokaz o prisustvu B. rubrifaciens na orahu u Srbiji, ali je utvrđeno da patogen ima manji uticaj na mlada stabla oraha.