Oralne manifestacije leukemije-pregled literature i prikaz slučaja

  • Andreja R Todorović Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet Medicinskih nauka, Integrisane akademske studije medicine,

Sažetak


Leukemija je neoplasti poremećaj hematopoeznog tkiva koji primarno utične na belu krvni lozu. Ovo je heterogena grupa bolesti koja nastaje zbog neoplastične proliferacije u koštanoj srži. Zamena normalnih elemenata koštane srži sa leukemijskim ćelijama za posledicu ima smanjenje produkcije eritrocita , normalnih ćlija bele krvne loze i trombocita. Kao posledicu ovoga imamo kliničke simptome anemije sa slabošću, zamorom, bledilom kože i sluzokože, trombocitopenijom sa sklonošću ka krvarenju kao i leukopenijom koja rezultuje povećanoj sklonosti ka infekcijama.

Leukemija je od posebnog značaja za stomatologe jer su upravo oni prve osobe kojima se pacijenti obrate na lečenje. Dentalne procedure kao što su oralne hiruške intervencije, lečenje parodontopatije ili čak i profilatičke intervencije mogu da produkuju traumu na tkivu koje mogu da dovedu do egzarcebacije akutnih simptoma bolesti i da čak rezultuju smrću.

Primarno oralne kliničke manifestacije mogu da sastoje iz gingivitisa , gingivalne hiperplazije, hemoragije, petehija, erozivnih ulceracija i nekroza gingiva i mukoza.

Cilj ovog rada je da evaluira oralne znake i simptome  leukemije i prezentuje slučaj 59 godišnje žene  sa oralnom i ekstraoralnom manifestacijom, kao inicijalni znak bolesti.

Ključne reči: leukemija, oralna manifestacija , erozija, ulceracija, nekroza

Objavljeno
2018/09/09
Rubrika
Prikaz