EFEKAT NEHIRURŠKE DEKOMPRESIJE LUMBALNE KIČME KOD PACIJENATA SA DISKUS HERNIJOM

  • Dragana M Dragicevic-Cvjetkovic Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr M. Zotović'' Banja Luka
  • Dragana B Janković Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr M. Zotović'' Banja Luka
  • Jelena S Stanković Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr M. Zotović'' Banja Luka

Sažetak


 

UVOD: Bol u leđima uzrokovan lumbalnom diskus hernijom ima veliki medicinski i socioekonomski značaj. Kontroverzno je pitanje optimalnog tretmana ovih pacijenata. Cilj rada je ispitati efekat intermitentne trakcije lumbalne kičme na funkcionalni status pacijenata sa diskus hernijom.

PACIJENTI I METODE: Prospektivnim istraživanjem je praćeno 90 pacijenata sa hroničnim bolom u leđima uzrokovanim lumbalnom diskus hernijom. Pacijenti su podijeljeni u tri grupe od po 30 pacijenata prema vrsti primijenjenih rehabilitacionih intervencija.  Grupu A činili su pacijenti koji su provodili ambulantni fizikalni tretman (kineziterapija, elektroterapija i radna terapija) bez hidro, peloidoterapije i intermitentne lumbalne trakcije. U  grupi B pacijenti su imali sve terapijske procedure kao i pacijenti iz grupe A uz balneoterapiju (hidroterapiju i peloid), ali bez intermitentne trakcije, dok su u grupi C svi pacijenti imali sve naprijed navedene terapijske modalitete. Svi pacijenti su provodili rehabilitacioni tretman jednom dnevno u trajanju od deset dana. Parametri praćenja ishoda rehabilitacije bili su : VAS bola, Schober index pokretljivosti lumbalne kičme i Oswestry index. U statističkoj analizi primijenjeni su Wilcoxon i Kruskal-Wallis test.

REZULTATI: Ispitivani uzorak od 90 pacijenata činilo je 53,3% muškaraca i 46,7% žena prosječne starosti 48,26±11,60 godina. Kod sve tri grupe pacijenata na kraju rehabilitacijskog tretmana nađeno je visoko statistički značajno poboljšanje (p<0.5), ali ova razlika između grupa nije statistički značajna (p>0.5).

ZAKLJUČAK: Primjena desetodnevnog rehabilitacionog tretmana je efikasna kod pacijenata sa lumbalnom diskus hernijom.  Potrebna su istraživanja na većem uzorku da bi se utvrdila dodatna korist za pacijente uključivanjem balneoterapije i trakcije.

KLJUČNE RIJEČI: nehirurška dekompresija, rehabilitacija, lumbalna diskus hernija.

Biografije autora

Dragana M Dragicevic-Cvjetkovic, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr M. Zotović'' Banja Luka
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Dragana B Janković, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr M. Zotović'' Banja Luka
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Jelena S Stanković, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr M. Zotović'' Banja Luka
Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Objavljeno
2019/02/06
Rubrika
Originalni naučni članak