Uvod Uvod u farmaceutsku praksu

Uvod u farmaceutsku praksu

  • Jasmina Milovanović
Ključne reči: farmaceutska praksa, farmacija

Sažetak


У издању Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 2022. године је публикован универзитетски уџбеник аутора проф. др Марине Ј. Костић назива Увод у фармацеутску праксу. Овај уџбеник је намењен студентима академских студија и у квалитативном и квантитативном смислу је прилагођен будућим читаоцима. Уџбеник Увод у фармацеутску праксу својом садржином рефлектује захтеве модерног доба усмерених на развој здравствених система и процес едукације студената медицинских наука, у првом реду студената Интегрисаних академских студија фармације.  

Уџбеник садржи 12 поглавља и прилог у којима су кроз концизан и свеобухватан приступ описане релевантне теме које су од посебног значаја за континуирано унапређење знања и вештина студената фармације. Аутор кроз дванаест поглавља описује различите области фармацеутске праксе како у теоријском тако и у практичном смислу, усмеравајући читаоце кроз логично поређана поглавља ка организацији здравствених система и улогама и професионалној оријентацији фармацеута у оквиру актуелних здравстевних система, базичним принципима фармакологије и фармације, свим фазама развоја лекова, регулаторним аспектима регистрације и стављања лекова у промет, али и процесима процене ефикасности, безбедности и исплативости лекова као и процени доказа из валидне клиничке литературе и начину израде стручних публикација. У прилогу уџбеника Увод у фармацеутску праксу представљен је сет питања за проверу знања што омогућава да се научене чињенице о различитим аспектима фармацеутске праксе интегришу и повежу са знањима и вештинама које предстоје у будућем студирању и раду, што уџбенику даје посебну значајност.

Уџбеник Увод у фармацеутску праксу својом садржином омогућава не само боље савладавање материје из различитих предмета у оквиру Интегрисаних академских студија медицине и фармације већ указује и на професионалне оријентације будућих фармацеута и подстиче читаоце на интеграцију знања и вештина из различитих области фармацеутске праксе и њихову бољу примену. Аутор уџбеника Увод у фармацеутску праксу, проф. др Марина Ј. Костић, је на интересантан, свеобухватан и приступачан начин приказала савремен концепт фармацеутске делатности и кроз теоријски и практични модус представила кључне атрибуте процеса фармацеутске здравствене заштите што даје посебну вредност овом рукопису и коначно стручни и научни допринос у даљем процесу едукације студената Интегрисаних академских студија медицине и фармације.  

Objavljeno
2023/02/11
Rubrika
Prikaz