Upotreba benzodiazepina u populaciji od 18 do 40 godina u opštini Bijelo Polje

  • dr Vasilije Bošković Klinika za Nefrologiju, Klinički centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
  • dr Jelena Vlaović Bošković Opšta bolnica Nikšić, Nikšić, Crna Gora
  • Olgica B Mihaljević Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet Medicinskih nauka, Institut za patolosku fiziologiju
  • dr Jelena Đorđević Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet Medicinskih nauka, Katedra za Patološku fiziologiju
  • dr Filip Tomović Klinika za Nefrologiju, Klinički centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
  • dr Batrić Babović Klinika za Nefrologiju, Klinički centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
Ključne reči: zloupotreba; benzodiazepini; zavisnost

Sažetak


Cilj: Cilj našeg istraživanja bio je da se ispita obrazac upotrebe benzodiazepina kod mladih odraslih osoba u opštini Bijelo Polje, Crna Gora.

Metode: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u kojoj je učestvovalo 80 ispitanika oba pola, starosti između 18 i 40 godina. Podaci su prikupljeni korišćenjem anketnog upitnika koji se sastojao se od 14 pitanja zatvorenog tipa u vezi sa sociodemografskim karakteristikama i obrascima ponašanja kod konzumiranja benzodiazepina.

Rezultati: Više od polovine ispitivane populacije potvrdilo je upotrebu benzodiazepina (55%). Uočene su statistički značajne razlike u trajanju upotrebe leka tako da je najčešći period bio 1‒5 godina (p= 0,025). Učesnici studije su potvrdili su da često koriste benzodiazepine opciono (43,18%) i u nekim stresnim događajima (29,56%). Način snabdevanja lekovima značajno je varirao (p= 0,010). Većina ispitivane populacije primenjivala je dozu leka manju od jednog miligrama dnevno (22,72%), odnosno manju od 2 miligrama dnevno u stresnim okolnostima (25%). Najčešći način snabdevanja lekovima bilo je izdavanje na recept (36,36%) i uzimanje od članova porodice (27,29%). Analiza svesti o mogućoj zavisnosti od leka ukazala je na značajne razlike u stavovima učesnika (p < 0,001).

Zaključak: Velika učestalost upotrebe benzodiazepina sa specifičnim zajedničkim obrascem potrošnje zahteva unapređenje mera zdravstvene politike u oblasti zloupotrebe lekova i mogućeg razvoja zavisnosti.

Objavljeno
2023/04/02
Rubrika
Originalni naučni članak