UPOTREBA PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI MEĐU UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA U ĆUPRIJI

  • Dragutin Arsić Zavod za javno zdravlje Ćuprija "Pomoravlje", Ćuprija

Sažetak


Cilj. Od 50-tih godina prošlog veka pa sve do danas, razvojem farmaceutske industruje pojavio se čitav niz lekova i supstanci sa psihoativnim dejstvom. Mladi u periodu odrastanja su podložni eksperimentisanju, a među njima je i upotreba psihoaktivnihsupstanci.Koliko će mladi eksperimentisati sa drogama zavisi između ostalog od dostupnosti droga, zakonske regulative, roditelja, školskih vlasti,  lokalne zajednice. Sprovedeno je istraživanje među učenicima srednjih škola u Ćupriji sa ciljem da se odredi prevalencija korisnika psihoaktivnih supstanci među dečacima i devojčicama srednjih škola u Ćupriji i da se utvrditi da li postoje razlike u učestalosti upotrebe psihoaktivnih supstanci između dečaka i devojčica.

Metod. U okviru ove studije preseka uz pomoć  upitnika prikupili smo podatke o broju korisnika psihoaktivnihsupastanci (marihuana, amfetamin, ekstazi, kokain, heroin i LSD) među učenicima  Gimnazije, Medicinske i Tehničke škole u Ćupriji. Anketirali smo 1195 učenika srednjih školai to na kraju poslednjeg časa izabrane radne nedelje. Vreme trajanja popunjavanja ankete je 20-30 minuta.

Rezultati. Bilo kada tokom života dečaci su značajno češće koristili ekstazi 6,1% i kokain 2,1% u poređenju sa devojčicama 2,4% i 0,7%. Između polova nije dobijena značajna razlika u korišćenju marihuane i/ili hašiša 48,2 i 48,1%, amfetamina 9,3% i 6,9%, heroina 0,2% i 0,1% i LSD 0,2% i 0,1%. Tokom poslednjih 12 meseci, kao i tokom poslednjih 30 dana, dečaci su jedino značajno češće koristili samo ekstazi 2,9% odnosno 2,1% u poređenju sa devojčicama 1,3% odnosno 0,3%.

Zaključak. Može se zaključiti da je neophodno  sprovoditi preventivne programe i omogućiti mladima razvijanje socijalnih veština i informisanje o neposrednim efektima i dugoročnim posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci.

Objavljeno
2014/02/05
Rubrika
Originalni naučni članak