Prevalencija Chlamydia trachomatis kod žena sa primarnim sterilitetom

  • Dragutin Arsić Zavod za javno zdravlje Ćuprija "Pomoravlje", Ćuprija

Sažetak


Cilj: S obzirom da je Chlamydia trachomatis jedan od najčešćih uzročnika seksualno prenosivih bolesti i da infekcija može zahvatiti sve genitalne organe, ostavljajući teške posledice među kojima je i primarni sterilitet, cilj rada je da se utvrdi prevalencija Chlamydia trachomatis kod žena sa primarnim sterilitetom i uporedi sa nalazom kod zdravih žena.

Metod: Testom direktne imunofluorescencije vršena je detekcija antigena Chlamydia trachomatis kod 73 žene starosti između 21 i 42 godine, koje su bile u postupku ispitivanja uzroka steriliteta. Kontrolnu grupu činilo je 57 zdravih žena starosti između 24 i 53 godine, bez simptoma ginekološkog oboljenja a koje su se javile na redovan ginekološki pregled. Statistička obrada podataka rađena je programom Epi Info version 5.0.0.

Rezultati: U grupi pacijentkinja sa primarnim sterilitetom antigen Chlamydia trachomatis detektovan je kod 11 (15,06%) a kod zdravih žena u 2 (3,50%) uzorka. Antigen Chlamydia trachomatis detektovali smo u svim grupama životne starosti do 42 godine. Najveća prevalencija kod žena sa primarnim sterilitetom bila je u životnoj dobi od 31 do 40 godina (81,81%).

Zaključak: Utvrđeno je da postoji statistički značajna razlika u detekciji antigena Chlamydia trachomatis između žena sa primarnim sterilitetom i zdravih žena, što ukazuje na povezanost ove infekcije sa primarnim sterilitetom. Skrining test na Chlamydia trachomatis kod žena je od velike važnosti za što raniji početak lečenja i prevenciju primarnog steriliteta.

Objavljeno
2014/02/05
Rubrika
Stručni članak