Privremena električna inatalacija izvođača radova u elektranama i industriji

  • Ninoslav P Simić Elektrotehnički Institut "Nikola Tesla" Beograd, Univerzitet u Beogradu

Sažetak


U radu je razmatrana tema izvođenja i priključenja privremenih električnih instalacija izvođača radova u elektranama i velikim industrijskim pogonima. Preporučeno je jedno od mogućih rešenja i dat je detaljan opis opreme, način povezivanja i postavljanja privremene električne instalacije. Opisan je razvod privremene električne instalacije koja sadrži priključne kablove, glavni razvodni orman sa pripadajućim zaštitnim uređajima, transformatorima za razdvajanje, zaštitnim transformatorima, električnim instalacijama od razvodnih ormana izvođača radova do drugog razvodnog ormana i priključne kutije. Ukazano je na značaj obuke izvođača radova i na karakterističnom primeru je dato objašnjenje mogućeg usaglašavanja još važećih pravilnika i novih standarda u vezi primene zaštitne mere - električno odvajanje. Jasno su date granice odgovornosti izvođača radova u pogledu ispravnosti delova električne instalacije. Na kraju je predložen jedan način izvođenja i priključenja privremene električne instalacije u skladu sa važećim zakonima, pravilnicima i standardima.

Ključne reči: električna instalacija niskog napona, zaštita od elektičnog udara, instalacije na gradilištima

Biografija autora

Ninoslav P Simić, Elektrotehnički Institut "Nikola Tesla" Beograd, Univerzitet u Beogradu
Magistar elektrotehnickih nauka, odsek visokonaponska postrojenja i oprema

Reference

"Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu", Sl. glasnik RS, broj 101/2005 i 91/2015

"Pravilnik o opštim merama zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje u objektima namenjenim za rad, radnim prostorijama i na radilištima", Sl. glasnik SRS, br. 21/89"

"Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona", Sl.list SFRJ br. 53/88, 54/88, 28/95

Srpski standard SRPS HD 60364-6:2012, „Verifikacija električne instalacije niskog napona“

Srpski standard SRPS HD 60364-4-41:2012, "Električne instalacije niskog napona, zaštita radi ostvarivanja bezbednosti, zaštita od električnog udara"

Srpski standard SRPS HD 60364 – 1: 2012, „Električne instalacije niskog napona –deo 1: Osnovni principi, ocena opštih karakteristika, definicije“

Srpski standard SRPS HD 60364-7-704: 2012, „Električne instalacije niskog napona –deo 7-704, Instalacije na gradilištima ilokacijama za rušenje“

Tehničko uputstvo za pokretnu platformu „Sky Climber“

Tehničko uputstvo proizvođača aparata za zavarivanje „Walter“, http://www.zavarivanje.net/files/uputstva/walter.pdf

Objavljeno
2017/12/18
Rubrika
Stručni članak