Indeksiranje planskih investicija u EES

  • Miroslav P Stanković Univerzitet u Beogradu, Elektrotehnički institut Nikola Tesla
  • Saša Minić Univerzitet u Beogradu, Elektrotehnički institut Nikola Tesla
  • Igor Belić Univerzitet u Beogradu, Elektrotehnički institut Nikola Tesla
  • Vladimir Joković JP „Elektroprivreda Srbije“

Sažetak


Studije planiranja razvoja EES, kao rezultat daju skup rešenja (investicija) koje je potrebno realizovati u nekom vremenskom periodu i za koje je neophodno izdvojiti određena sredstva, a u cilju funkcionisanja sistema u tehnički dozvoljenim granicama. Predložene investicije neophodno je rangirati (indeksirati) u svakoj etapi planskog perioda, kako bi se izdvojile najprioritetnije. Formirane su četiri grupe investicija, kojima je etapno određen prioritet realizacije. U okviru svake grupe investicija potrebno je proračunati jedinstven indeks (ponder) na osnovu koje će se investicije rangirati. Za izračunavanje indeksa (pondera) u okviru svake grupe investicija formirana je metodologija. Konačan razultat primenjene metodologije jesu podskupovi investicija svake etape perspektivnog perioda, formirani na osnovu ranga prioriteta.

Reference

Elektrotehnički insitut „Nikola Tesla”, “Studija perspektivnog razvoja DEES na području ogranaka Čačak, Jagodina i Aranđelovac”, 2017.

EPS Distribucija d.o.o. Beograd, “Pravila o radu distributivnog sistema”, 2017.

EPS - direkcija za distribuciju električne energije, “Tehničke preporuke br 14-a ”, 2001.

Elektrotehnički insitut “Nikola Tesla”, “Studija razvoja distributivne mreže na teritoriji ogranka Užice”, 2015.

Elektrotehnički insitut “Nikola Tesla” i Siemens d.o.o. Belgrade, “Study of distribution network development in the area of Meram”, 2017.

Netico solutions д.о.о. Niš, Univerzitet u Nišu Elektronski fakultet u Nišu, Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“,“Studija opravdanosti i izvodljivosti sanacije i modenizacije kritičnih tačaka“, 2017.

Elektrotehnički insitut “Nikola Tesla”, Formiranje metodologije za analizu i smanjenje rizika eksploatacije 110 kV energetskih transformatora u distributivnoj mreži, 2017.

Objavljeno
2018/12/24
Rubrika
Stručni članak