Pokretanje sinhronog motora u PAP “Lisina” pomoću generatora iz HE “Vrla 1”

  • Ilija Stevanović Univerzitet u Beogradu, Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Koste Glavinića 8a, 11000 Beograd, istevan@ieent.org
Ključne reči: sinhroni motor, zalet, U/f regulacija, balansiranje rotora

Sažetak


U radu je opisano ispitivanje koje je urađeno u cilju balansiranja rotora sinhronog motora u PAP “Lisina”. Da bi se balansiranje izvršilo bilo je potrebno polako vrteti rotor motora do sinhrone brzine. To je urađeno pomoću jednog od generatora iz HE “Vrla 1”. Sinhroni motor je pokretan asinhrono uz konstantni odnos U/f. Pre toga su urađeni proračuni neophodnih parametara. Eksperiment je ilustrovan vremenskim snimcima procesa na kojim su prikazani promene brzine, napona i struje statora, kao i struje u rotoru sinhronog motora u toku njegovog zaleta.

Reference

[1] I. Stevanović, Đ. Stojić i dr. „Razvoj i primena sistema regulacije pobude sinhronih motora od 15,4 MVA u PAP Lisina“, Zbornik radova sa 31. savetovanja Cigre Srbija, Zlatibor, 2013.
[2] https://new.siemens.com/global/en/products/drives/sinamics/medium-voltage-converters/sinamics-gl150.html
[3] M. Zečević, Električne mašine, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo, 2005.
[4] V.Vučković, Električni pogoni, Elektotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, 1997.
[5] http://www.pogoni.etf.bg.ac.rs/index1.htm
[6] I. Stevanović, Ž. Janda i dr., „Ispitivanje ponašanja sinhronog motora pri asinhronom startu“, Zbornik radova sa 34. savetovanja Cigre Srbija, Vrnjačka Banja, 2019.
Objavljeno
2020/10/14
Rubrika
Stručni članak