Estimacija dinamičke termičke margine rotora hidrogeneratora

Ključne reči: hidrogenerator, termički kapacitet, termička vremenska konstanta, temperatura namotaja rotora

Sažetak


Temperatura namotaja rotora sinhronog generatora predstavlja jedno od pogonskih ograničenja naznačenih u pogonskom PQ dijagramu generatora i stoga je što tačnija informacija o njenoj vrednosti od izuzetnog značaja. Ona se može meriti direktno pomoću ugrađenih senzora za merenje temperature ili se određivati indirektnim putem. Sa sve većim učešćem obnovljivih izvora energije u visokonaponskom prenosnom sistemu dolazi do temeljnih promena u načinu rada konvencionalnih proizvodnih jedinica, a tu spadaju i hidrogeneratori koji se suočavaju sa režimima rada koje karakterišu brze promene opterećenja i povećan broj start-stop ciklusa. Ovakav način rada prouzrokuje dodatne termičke i dimaničke stresove delova  hidrogeneratora, a prvenstveno delova  rotora. Da bi hidrogeneratori mogli da odgovore novim zahtevima koji se pred njih postavljaju potrebno je poznavati termički kapacitet rotora i njegov uticaj na dinamičku pogonsku kartu hidrogeneratora.

 

 

Reference

[1]     Optimizovano praćenje termičkog stanja rotora hidrogeneratora radi poboljšanja pouzdanosti i produženja operativnog životnog veka konvencionalnog hidrogeneratora u realnom vremenu, Elaborat broj 222052, Elektrotehnički institut Nikola Tesla ad Beograd, 2022.


[2]     Temperaturni monitoring rotora sinhronih generatora, statistička obrada i analiza temperaturnih režima rada i uticaj na pogonska ograničenja, Elaborat broj 221026, Elektrotehnički institut Nikola Tesla ad Beograd, 2022.


[3]     IEEE Std 421.5-2005 IEEE Recommended Practice for Excitation System Models for Power System Stability Studies


[4]     Izveštaj o primopredajnim ispitivanjima revitalizovanog agregata A1 u HE „Đerdap1“, sveska 1, Merenje električnih veličina, Elektrotehnički institut  Nikola Tesla ad Beograd, 2017.


[5]     Elements of HEAT TRANSFER, Yildiz Bayazitoglu, M. Necati Ozisik, McGraw-Hill Book Company

Objavljeno
2022/12/30
Rubrika
Stručni članak