Анализа техно-економских услова изградње соларне електране на крову пословне зграде Електротехничког института „Никола Теслаˮ

  • Maja Grbić Univerzitet u Beogradu, Elektrotehnički institut Nikola Tesla

Sažetak


У раду је приказана анализа техно-економских услова изградње соларне електране на крову пословне зграде Електротехничког института „Никола Теслаˮ у Београду. Извршен је прорачун ирадијације која пада на соларне панеле постављене на датој локацији у току ведрог дана, као и прорачун који је заснован на резултатима мерења хоризонталне ирадијације у Београду. Приказано је идејно решење распореда панела на крову зграде и њиховог повезивања на инверторе. Проверени су услови за прикључење електране на дистрибутивну мрежу и извршена је економска анализа пројекта.

Reference

Закон о енергетици, Службени гласник Републике Србије бр. 84/2004.

„Стратегија развоја енергетике Републике Србије до 2015. годинеˮ, Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије, Београд, 2004. година.

Др Миленко Б. Ђурић, Др Александар Р. Чукарић, Жељко Ђуришић: „Електранеˮ, Београд, 2004. година.

Gilbert Masters: ˮRenewable and Efficient Electric Power Systemsˮ, Stanford University, John Wiley and Sons, New Jersey, 2004.

Маја Грбић, Радослав Антић: „Идејни пројекат фотонапонског система на крову зграде Електротехничког института Никола Теслаˮ, Семинарски рад, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду, 2013.

Техничка препорука бр. 16: „Основни технички захтеви за прикључење малих електрана на дистрибутивни системˮ, ЈП ЕПС – Дирекција за дистрибуцију електричне енергије, Република Србија, Београд, 2003. година.

Objavljeno
2014/12/02
Rubrika
Stručni članak