Зависност денталног статуса младих особа различите телесне тежине од њиховог понашања у исхрани

Зависност денталног статуса младих особа различите телесне тежине од њиховог понашања у исхрани

Sažetak


Гојазност је глобални проблем савременог друштва. Према СЗО, 2016. године, више од 1,9 милијарди одраслих има прекомерну тежину, а око 650 милиона одраслих је гојазно. Бројна истраживања указују на улогу прекомерне тежине, гојазности и метаболичког статуса на здравље пародонта, али механизам њиховог развоја није у потпуности схваћен. У истраживању су учествовала 132 украјинска мушкарца и жене, старости од 18 до 22 године. Код свих пацијената одређен је индекс телесне масе. Прикупљене су информације о историји живота, болести, породичној историји и историји алергија. Процена денталног статуса вршена је навођењем индекса хигијене усне шупљине и језика, крварења и пародонталних индекса. Понашање у исхрани је процењено коришћењем стандардизованог холандског упитника о понашању у исхрани и упитника о исхрани са три фактора. Процена исхране је извршена коришћењем стандардизованог упитника о исхрани. Више од 60% младих са 1. и 2. степеном гојазности имало је поремећаје у исхрани, а најзаступљенији су били поремећај когнитивног ограничења и емоционалне компоненте прехрамбеног понашања. Преваленција пародонталне болести била је до 87% код пацијената са 1. и 2. степеном гојазности            Поремећаји у понашању у исхрани играју кључну улогу у развоју гојазности код младих одраслих особа и настанку гингивитиса. Узрок гингивитиса без плака код пацијената са гојазношћу 1. и 2. степена је искривљена општа реакција домаћина на патогене факторе усне дупље, изазвана вишком масног ткива, што је довело до развоја хроничне системске благе инфламације. Због тога је овим пацијентима потребан специфичан интегрисани пародонтални третман.

Biografije autora

Maksym Skrypnyk, Poltava State Medical University

PhD student at the department of Therapeutic Dentistry, Poltava State Medical University

Tatiana Petrushanko

Professor, head of the department of Therapeutic Dentistry, Poltava State Medical University

Karine Neporada

Professor, head of the department of Biological and Bioorganic Chemistry, Poltava State Medical University,

Roman Skrypnyk

Assistant at the department of Internal Medicine №1, Poltava State Medical University

Vladymyr Petrushanko

Associate professor at the department of Therapeutic Dentistry, Poltava State Medical University

Igor Skrypnyk

Professor, department of Internal Medicine №1, Poltava State Medical University

Reference


  1. Suvan J, D'Aiuto F, Moles DR, Petrie A, Donos N. Association between overweight/obesity and periodontitis in adults. A systematic review. Obes Rev. 2011;12(5):e381-e404.

  2. Mahboobi Z, Pakdaman A, Yazdani R, Azadbakht L, Montazeri A. Dietary free sugar and dental caries in children: A systematic review on longitudinal studies. Health Promot Perspect. 2021;11(3):271-280.

  3. Pandey P, Nandkeoliar T, Tikku AP, Singh D, Singh MK. Prevalence of Dental Caries in the Indian Population: A Systematic Review and Meta-analysis. J Int Soc Prev Community Dent. 2021;11(3):256-265.

  4. Alhabdan YA, Albeshr AG, Yenugadhati N, Jradi H. Prevalence of dental caries and associated factors among primary school children: a population-based cross-sectional study in Riyadh, Saudi Arabia. Environ Health Prev Med. 2018;23(1):60.

  5. Hong J, Whelton H, Douglas G, Kang J. Consumption frequency of added sugars and UK children's dental caries. Community Dent Oral Epidemiol. 2018;46(5):457-464

  6. Zahara AM Jr, Fashihah MH, Nurul AY. Relationship between Frequency of Sugary Food and Drink Consumption with Occurrence of Dental Caries among Preschool Children in Titiwangsa, Kuala Lumpur. Malays J Nutr. 2010;16(1):83-90.

  7. Martinez-Herrera M, Silvestre-Rangil J, Silvestre FJ. Association between obesity and periodontal disease. A systematic review of epidemiological studies and controlled clinical trials. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2017;22(6):e708-e715.

  8. Beregova TV, Neporada KS, Skrypnyk M, et al. Efficacy of nanoceria for periodontal tissues alteration in glutamate-induced obese rats-multidisciplinary considerations for personalized dentistry and prevention. EPMA J. 2017;8(1):43-49.

  9. Skrypnyk M, Petrushanko T, Neporada K et al. Effectiveness of nanocrystalline cerium dioxide for secondary prevention of inflammatory periodontal diseases in young individuals with obesity. Lett. Appl. NanoBioScience 2019; 8: 754 -761. https://doi.org/10.33263/LIANBS84.754761

  10. World Health Organization. Oral Health Surveys-Basic Methods. 5th ed. Geneva:World Health Organization;2013

  11. Greene JC, Vermillion JR. The simplified oral hygiene index. J Am Dent Assoc. 1964;68:7-13. doi:10.14219/jada.archive.1964.0034

  12. Schour I, Massler M. Survey of gingival disease using the PMA Index Dent. Res. 1948. Vol.27:733–735.

  13. 13. Lange DE, Plagmann HC, Eenboom A, Promesberger A. Klinische Bewertungsverahren zur Objektivierung der Mundhygiene [Clinical methods for the objective evaluation of oral hygiene]. Dtsch Zahnarztl Z. 1977;32(1):44-47.

  14. Saxer UP, Mühlemann HR. Motivation und Aufklärung [Motivation and education]. SSO Schweiz Monatsschr Zahnheilkd. 1975;85(9):905-919.

  15. Roldán S, Herrera D, Santa-Cruz I, O'Connor A, González I, Sanz M. Comparative effects of different chlorhexidine mouth-rinse formulations on volatile sulphur compounds and salivary bacterial counts. J Clin Periodontol. 2004;31(12):1128-1134. doi:10.1111/j.1600-051X.2004.00621.x

  16. Chapple ILC, Mealey BL, Van Dyke TE, et al. Periodontal health and gingival diseases and conditions on an intact and a reduced periodontium: Consensus report of workgroup 1 of the 2017 World Workshop on the Classification of Periodontal and Peri-Implant Diseases and Conditions. J Periodontol. 2018;89 Suppl 1:S74-S84. doi:10.1002/JPER.17-0719

  17. van Strien T, Frijters JER, Bergers GPA, Defares PB. The Dutch eating behavior questionnaire (DEBQ) for assessment of restrained, emotional and external eating behavior. International Journal Eating Disorders. 1986;5:295-315.

  18. Karlsson J, Persson LO, Sjöström L, Sullivan M. Psychometric properties and factor structure of the Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ) in obese men and women. Results from the Swedish Obese Subjects (SOS) study. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000;24(12):1715-1725.

  19. González-Muniesa P, Mártinez-González MA, Hu FB, et al. Obesity. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17034. Published 2017 Jun 15. doi:10.1038/nrdp.2017.34

  20. Baumann S, Lorentz A. Obesity - a promoter of allergy?. Int Arch Allergy Immunol. 2013;162(3):205-213.

  21. Jalali MS, Sharafi-Avarzaman Z, Rahmandad H, Ammerman AS. Social influence in childhood obesity interventions: a systematic review. Obes Rev. 2016;17(9):820-832.

  22. Mahmood SN, Bowe WP. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014;13(4):428-435.

  23. Kostyrenko OP, Vynnyk NI, Koptev MM, et al. MINERALIZATION OF TEETH ENAMEL AFTER ERUPTION. Wiad Lek. 2021;74(6):1297-1301.

  24. Kostyrenko OP, Vynnyk NI, Koptev MM, et al. DENTAL CROWN BIOMINERALIZATION DURING ITS HISTOGENESIS. Wiad Lek. 2020;73(12 cz 1):2612-2616.

Objavljeno
2025/12/21
Rubrika
Originalni rad / Original article