ПРИМЕНА ИНТЕГРАТИВНОГ МОДЕЛА РАЗВИЈАЈУЋЕ НАСТАВЕ У ПРЕДМЕТУ ПРИРОДА И ДРУШТВО

  • Драган С. ЦЕНИЋ
  • Слађана Т. ВИДОСАВЉЕВИЋ Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Учитељски факултет у Призрену – Лепосавићу
Ključne reči: иновативни модел, интегративна настава, настава природе и друштва, тематски план, развијајућа настава

Sažetak


У раду се разматра значај интегративне наставе као иновативног модела у млађим разредима основне школе. Циљ је да се укаже  на њене предности и велике могућности у настави, као и да се утврди колико се она користи у настави природе и друштва. Задатак је био да скренемо пажњу на значај примене интегративног модела у настави природе и друштва, као и на садржаје појединих области наставе који се могу интегрисати кроз овај предмет. Данас се много инсистира на активној улози ученика у наставном процесу, па се од наставника очекује да изабере садржаје, активности или одређене моделе, који ће бити најефикаснији у реализацији наставног процеса. У складу са дефинисаном темом и предметом истраживања, циљевима и задацима, као и проучавањем релевантне литературе, указали смо да је тема изузетно актуелна и значајна за наставу природе и друштва, а посебно је значајна за теорију и праксу овог предмета. Истраживање је показало да интеграција садржаја даје учитељима могућност да пронађу аутентичне начине повезивања различитих аспеката градива, чиме се садржаји обрађују на занимљив и смислен начин за ученике.

Reference

Буљубашић-Кузмановић 2007: Буљубашић-Кузмановић Весна. „Студентска просудба учинковитости интегративног учења“. Одгојне знаности, 9(2). Осијек: Филозофски фа-култет.


Брунер 1990: Џером Брунер. Ток конгитивног развоја - Конгитивни развој детета. Београд: Савез друштава психолога Србије.


Вилотијевић 2006: Нада Вилотијевић. Интегративна настава природе и друштва. Београд: Школска    књига.


Вилотијевић-Вилотијевић 2008: Младен Вилотијевић, Нада Вилотијевић. Иновације у настави. Врање: Учитељски факултет.


Вилотијевић, Мандић 2015: Младен Вилотијевић, Данимир Мандић. Управљање развојним променама у васпитно-образовним установама. Београд: Учитељски факултет.


Видосављевић, Павловић 2013: Слађана Видосављевић, Биљана Павловић. „Значај интегративне наставе у млађим разредима основне школе“. Зборник радова Учитељског факултета, бр.7, 233-243.


Влаховић 2012: Бошко М. Влаховић. Образовање у друштву умрежене културе, Београд: Српска академија наука.


Дробњак 2007: Наташа Дробњак. Интегративна настава. Образовна технологија(1-2). Београд: Учитељски факултет.


Ђорђевић 2007: Весна Ђорђевић. „Иновативни модели наставе“. Образовна технологија, 4. 76-97.


Јањић, Максимовић, Ђигић, Божић. 2014: Марина Јањић, Јелена Максимовић, Гордана Ђикић, Снежана Божић. Практикум за реализацију професионалне наставне праксе.Ниш: Филозофски факултет.


Минић-Јовановић 2020: Весна Минић, Марија Јовановић. „Интегративна настава у савременој основној школи“. Баштина, св. 50, 373–385.


Франковић, Преград, Шимлеша 1963: Драгутин Франковић, Златко Преград, Перо Шимлеша (уредници). Енциклопедијски речник педагогије. Загреб: Матица хрватска


Пијановић 2015:  Петар Пијановић (ур.). Лексикон образовних термина. Београд: Учитељски факултет.


Радојичић-Лукић 2011: Жељана Радојичић-Лукић. Образовна технологија 4. Интегративна настава у савременом образовном процесу.  Београд: Савез учитеља Републике Србије.


Радовић 2021: Вера Ж.Радовић. Дидактика расуђивања 1. Београд: Учитељски факултет.

Objavljeno
2022/06/23
Rubrika
Članci