Приказ књиге: Благојевић, В. (2021). Моћ и сила (Србија и војни фактор у међународној политици). Београд: Медија центар “Одбрана”.

  • Mile Obrenović
Ključne reči: moć, sila, vojna neutralnost, međunarodni odnosi, vojni faktori, srbija u međunarodnoj poltiici

Sažetak


У раду је дат приказ књиге "Моћ и сила" како би се истакла важност стратегијског промишљања и у ранијим историјским периодима и у актеулним међународним догађајима и процесима. Посебан нагласак је стављен на положај Републике Србије у међународној политици и на главне безбедносне ризике и претње са којима се она суочавала како у историји тако и у садашњости. Република Србија се определила за војну неутралност као стратегијски одговор на поменуте ризике и претње. Такође, анализирана је и војна неутралност других европских земаља као и разлози који су довели до њиховог успеха или неуспеха. На основу ове анализе појавиле су се бројне дилеме, бројна питања која су остала нејасна али су са друге стране и извучене одређене поуке. Све ово је омогућило прецизније разматрање питања војне неутралности Републике Србије, превасходно потенцијалних проблема на које ће наићи и потенцијалних исхода.

Reference


Благојевић, В. (2021). Моћ и сила (Србија и војни фактор у међународној политици). Београд: Медија центар “Одбрана”.


Резолуција Народне скупштине о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, Сл. Гласник РС, бр. 125/2007.

Objavljeno
2023/04/28
Rubrika
Članci