ČUVANJE I VOĐENJE ZDRAVSTVENE MEDICINSKE DOKUMENTACIJE

  • Zora Pandurov Ministarstvo zdravlja RS, u penziji
  • Ružica Jovanović Uprаva zа biоmеdicinu, Мinistаrstо zdrаvlја RS, Beograd, Srbija
Ključne reči: zdravstvena dokumentacija, vođenje, čuvanje, zdravstveni radnici

Sažetak


Cilj rada je da zdravstveni radnici/saradnici i druga ovlašćena lica usvoje znanja i veštine u praćenju, primeni i povezivanju novih sa drugim važećim propisima, kako bi mogli da pravilno podatke evidentiraju u zdravstvenu i medicinsku dokumentaciju, a posedno da istu čuvaju u skladu sa zakonima. Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji je osnovna tema ovog rada, utvrđeno i sledeće: „vođenje zdravstvene dokumentacije i evidencija, sastavljanje i dostavljanje propisanih izveštaja sastavni je deo stručno-medicinskog rada zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica, zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika“. Iz gore navedenih razloga kroz tekst rada su prezentovane osnovne karakteristike za svaku od tri grupe zdravstvene dokumentacije i evidencija u zdravstvu. Naznačeno je i ko je odgovoran za tačnost upisanih podataka. Ovo je važno iz razloga što osnovna dokumentacija predstavlja sudsko-medicinski dokument, te je neophodno da upisani podaci budu potpuni, tačni i dostupni. Razjašnjene su kroz primere, nedoumice vezane za obrasce koji se koriste radi upisivanja podataka. Posebno je istaknuto da bez obzira na označen sadržaj za rubrike obrazaca, podatke treba upisati u skladu sa Pravilnikom o obrascima i sadržaju obrazaca za vođenje zdravstvene dokumentacije, evidencija, izveštaja, registara i elektronskog medicinskog dosijea. Rad završavamo zakonskom regulativom kojom su utvrđeni rokovi i način čuvanja dokumentacije. Predlažemo da Zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica, period 2020. godine, iskoriste za pripremu akata i organizaciju rada, kako bi spremno dočekale 02.02.2021. godinu tj. primenu Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji je potrebno da primenjuju.

Reference

1. Zаkоn о zdrаvstvеnој zаštiti („Sl. glаsnik RS“, br. 25/19).
2. Zаkоn о zdrаvstvеnој dоkumеntаciјi i еvidеnciјаmа u оblаsti zdrаvstvа ( „Sl.glаsnik RS“, br.123/2014, 106/2015, 105/2017 i 25/19-dr.zаkоn).
3. Zаkоn о kulturnim dоbrimа („ Sl. glаsnik RS“, rb. 71/94, 52/11-dr. zаkоn i 99/11-dr. zаkоn);
4. Zаkоn о аrhivskој grаđi i аrhivskој dеlаtnоsti („Službеni glаsnik RS“, br. 6/20) оsnоvni tеkst nа snаzi оd 01.02.2020. gоd. u primеni 02.02.2021. gоd.
5. Urеdbа о listi kаtеgоriја rеgistrаturskоg mаtеriјаlа i о оdаbirаnju i primоprеdајi аrhivskе grаđе Sаvеznе Rеpublikе Јugоslаviје („Sl. list SRЈ“, br. 49/99);
6. Prаvilnik о оbrаscimа i sаdržајu оbrаzаcа zа vоđеnjе zdrаvstvеnе dоkumеntаciје, еvidеnciја, izvеštаја, rеgistаrа i еlеktrоnskоg mеdicinskоg dоsiјеа („Sl. glаsnik RS“, 109/16 i 20/19);
7. Zаkоn о inspеkciјskоm nаdzоru („Sl. glаsnik RS“, br. 36/15, 44/18 - dr. zаkоn, 95/18).
Objavljeno
2020/08/28
Rubrika
Članci