Пеналтй аналйсис је ефикасан алат за развој прехрамбених производа. Студија случаја са лимунадама.

  • Attila Gere Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

Sažetak


Иако се пеналтй аналйсис користи за развој производа дуги низ година, њена примена је мање распрострањена. Анализа казне пружа брз и лак начин да се идентификују они сензорни атрибути који значајно утичу на преференције потрошача. Достављене информације помажу произвођачима прехрамбених производа да се усредсреде на кључне сензорне атрибуте и са њиховим побољшањем свеукупна преференција производа се повећава. Овај рад се фокусира на упознавање читалаца са анализом казне на примеру лимунаде. Три прототипа лимунаде су тестирана са 30 потрошача како би се идентификовао оптимални ниво шећера и лимуновог сока који задовољава потребе већине потрошачке групе. Резултати сугеришу да је са само три прототипа, правилан састав лако дефинисати.

Reference

Clemente-Villalba J, Cano-Lamadrid M, Issa-Issa H, et al. (2021) Comparison on sensory profile, volatile composition and consumer’s acceptance for PDO or non-PDO tigernut (Cyperus esculentus L.) milk. LWT 140: 110606. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.110606.


English MM, Scrosati PM, Aquino AJ, et al. (2020) Comparison on sensory profile, volatile composition and consumer’s acceptance for PDO or non-PDO tigernut (Cyperus esculentus L.) milk. Food Research International 137: 109697. DOI: 10.1016/j.foodres.2020.109697.


Gere A, Szabó Z, Pásztor-Huszár K, et al. (2017) Use of JAR-Based Analysis for Improvement of Product Acceptance: A Case Study on Flavored Kefirs. Journal of Food Science 82(5): 1200–1207. DOI: 10.1111/1750-3841.13701.


ISO 8586:2012 (2012) ISO 8586:2012, Sensory analysis -- General guidelines for the selection, training and monitoring of selected assessors and expert sensory assessors. ISO.


Kilcast D (2010) Sensory Analysis for Food and Beverage Quality Control - A Practical Guide. Cambridge: Woodhead Publishing Limited.


Miller RK (2017) Chapter 15 - The Eating Quality of Meat: V—Sensory Evaluation of Meat. In: Toldra´ F (ed.) Lawrie´s Meat Science. Eighth Edi. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Woodhead Publishing, pp. 461–499. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100694-8.00015-7.


Næs T, Brockhoff PB and Tomic O (2010) Statistics for Sensory and Consumer Science. 1st Ed. Chichester, West Sussex, United Kingdom: John Wiley & Sons, Ltd. DOI: 10.1002/9780470669181.


Nakitto M, Johanningsmeier SD, Moyo M, et al. (2022) Sensory guided selection criteria for breeding consumer-preferred sweetpotatoes in Uganda. Food Quality and Preference 101: 104628. DOI: 10.1016/j.foodqual.2022.104628.


Narayanan P, Chinnasamy B, Jin L, et al. (2014) Use of just-about-right scales and penalty analysis to determine appropriate concentrations of stevia sweeteners for vanilla yogurt. Journal of Dairy Science 97(6): 3262–3272. DOI: 10.3168/jds.2013-7365.


Pagès J, Berthelo S, Brossier M, et al. (2014) Statistical penalty analysis. Food Quality and Preference 32. Elsevier Ltd: 16–23. DOI: 10.1016/j.foodqual.2013.07.008.


Porretta S, Moskowitz H and Gere A (eds) (2021) Consumer-Based New Product Development for the Food Industry. The Royal Society of Chemistry. DOI: 10.1039/9781839163333.


Škrobot D, Pezo L, Tomić J, et al. (2022) Insights into sensory and hedonic perception of wholegrain buckwheat enriched pasta. LWT 153: 112528. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112528.


Valera P and Ares G (2014) Novel Techniques in Sensory Characterization and Consumer Profiling (V Paula and A Gastóneds ). 1st ed. CRC Press.



Zay K and Gere A (2019) Sensory acceptance of poppy seed-flavored white chocolates using just-about-right method. LWT 103: 162–168. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.12.069.

Objavljeno
2023/02/23
Rubrika
Članci