ISKUSTVA REALIZACIJE FOTONAPONSKIH ELEKTRANA NAKON UVOĐENJA STATUSA KUPAC-PROIZVOĐAČ

  • Zoltan Čorba University of Novi Sad, Fakultet tehničkih nauka
  • Dragan Milićević
  • Boris Dumnic
  • Bane Popadić
Ključne reči: fotonaponske elektrane; status kupac-proizvođač; poljoprivreda

Sažetak


Izmena Zakona o energetici i donošenjem novog Zakona o Obnovljivim izvorima energije omogućilo je nagli porast instalisanih kapaciteta fotonaponskih (FN) elektrana u Republici Srbiji u 2022. godini. Zahvaljujući novom modalitetu koji je nazvan kupac-proizvođač, pojačan je interes za gradnju FN elktrana, kako od strane domaćinstava, tako i od privrednih subjekata.

Opšte stanje u svetu, krize, pandemije i ratovi su prouzrokovali drastično povećanje cene energenata, pa samim tim i električne energije. Za doprinos smanjenju negativnog uticaja klimatskih promena, idealna je prilika da se za kompenzaciju povećanih troškova za energente iskoristi proizvodnja električne energije iz sopstvene elektrane.  Najpristupačnije i najjednostavnije je izgradnja FN elektrane, jer sunčeva energija dopire do svakog krova.

U radu se opisuju mogućnosti izgradnje FN elektrana u statusu kupca-proizvođača sa tehničkog i pravnog aspekta. Pored primera iz prakse dat je i presek trenutnog stanja instalisanih kapacitetea FN elektrana u Republici Srbiji u statusu ukupca-proizvođača.

Ključne reči: fotonaponske elektrane; status kupac-proizvođač; poljoprivreda.

Reference


PVGIS Online Tool (10th March 2023), https://joint-research-centre.ec.europa.eu/pvgis-online-tool_en


Law on use of Renewable Energy Sources, Official Gazette of RS no. 40/2021 and entered into force on 30 April 2021.

Objavljeno
2023/04/13
Rubrika
Članci