PLASMA-ASSISTED EXTRACTION OF COMMON NETTLE BY-PRODUCTS

Ključne reči: kopriva, antioksidativna aktivnost, Ligilactobacillus salivarius, netermalna plazma

Sažetak


Kopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka bogata flavonoidima, karotenoidima, fitosterolima, terpenima. Ima izuzetan farmaceutski potencijal zbog svojih antiinflamatornih, antioksidativnih i diuretskih svojstava. Koristi se u ishrani, kao čaj ili u formi suvih ili tečnih ekstrakta. U cilju pobiljšanja karakteristika, bioraspoloživosti i stabilnosti ekstrakata, koriste se ekstrakcije ekološki prihvatljivim rastvaračima, zeleni fizički tretmani i fermentacija probiotičkim bakterijama. Zeleni rastvarači kao što su voda, etanol i biokompatibilni eutektičke tečnosti su pogodni za dobijanje ekstrakata u skladu sa principima održivog razvoja. Inovativni fizički tretmani kao netermalni tretman plazmom mogu obezbediti bolju ekstrakciju i mikrobiološku stabilnost posebno vodenih ekstrakata. Takođe, fermentacije bakterijama, kao što je Ligilactobacillus salivarius, mogu da metabolišu jedinjenja prisutna u ekstraktima i biotransformišu glikozide, tanine i lignane u biološki aktivnije oblike. U radu smo ispitivali rast i antioksidativnu aktivnost vodenih ekstrakata cveta koprive dobijenih uz tretman netermalnom plazmom i potom fermentaciju sa L. salivarius. Uočen je pozitivan kombinovani efekat netermalne plazme i fermentacije na povećanje antioksidativne aktivnosti, posebno pri kraćim tretmanima netermalnom plazmom. Rezultati rada ukazuju na mogućnost primene zelenih tretmana i fermentacije za dobijanje proizvoda ekstrakta cveta koprive obogaćenih sa L. salivarius. Plazma tretman može utičati i na mikrobiološki sastav vodenih ekstrakata, kao važnog aspekta za primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Biografija autora

Mihajlo Bogdanović, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

istraživač saradnik

Objavljeno
2024/12/17
Rubrika
Članci