Osetljivost urinarnih patogena na antimikrobnu terapiju kod pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

  • Snežana Sava Matić Institut za javno zdravlje, Kragujevac
  • Violeta Ninković Institut za javno zdravlje, Kragujevac
  • Aleksandra Arsovic Univerzitet u Prištini, Medicinski fakultet
  • Nikola Obrenović Institut za javno zdravlje, Kragujevac
  • Dejan Baskić Univerzitet u Kragujevcu, Medicinski fakultet

Sažetak


Uvod. Infekcije urinarnog trakta su jedna od najčešćih infekcija sa kojom se sreću lekari u opštoj praksi. Obzirom da uropatogeni mikroorganizmi mogu brzo steći rezistenciju na često primenjivane antibiotike, to predstavlja globalni društveni problem.

Cilj. Ispitivanje etiologije urinarnih infekcija, kao i osetljivost urinarnih patogena na antimikrobnu terapiju kod pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Rezultati. Od ukupno 44 559 ispitivanih uzoraka, 14 738 (33.1%) je bilo pozitivno na infekciju. Najčešći izolati su bili E. coli, Proteus spp, Klebsiella spp, Enterococcus spp i Pseudomonas spp. Najčešće izolovani mikroorganizam kod žena je bila E. coli (72%), a kod muškaraca Klebsiella spp (28,3%). Takođe, zapažen je pad osetljivosti Proteus spp. na aminoglikozide i hinolone, zatim pad osetljivosti Klebsiella spp. na cefalosporine II i III generacije i hinolone, pad osetljivosti enterokoka na doksiciklin i pad osetljivosti  Pseudomonas spp. na cefalosporine III generacije. Porast ESBL (engl. extended spectrum beta-lactamase) sojeva je zabeležen kod E coli (sa 0,08% na 0,62%) i Proteus spp (sa 0, 49% na 4, 14%).

Zaključak. Navedeni podaci ukazuju na globalni problem u smislu razvoja rezistencije mikroorganizama na antimikrobne lekove, ne samo u bolničkim uslovima, već i u opštoj populaciji. Iz tog razloga je neophodno praćenje cirkulišućih sojeva u različitim životnim uslovima, pojave rezistencije, istraživanje mehanizama rezistencije, i u skladu sa tim, formiranje odgovarajućih terapeutskih protokola.

Biografije autora

Snežana Sava Matić, Institut za javno zdravlje, Kragujevac
Lekar opšte prakse
Violeta Ninković, Institut za javno zdravlje, Kragujevac
Specijalista Mikrobiologije sa parazitologijom
Aleksandra Arsovic, Univerzitet u Prištini, Medicinski fakultet

Katedra za Mikrobiologiju i imunologiju

Asistent

Nikola Obrenović, Institut za javno zdravlje, Kragujevac
Strukovni medicinski tehničar
Dejan Baskić, Univerzitet u Kragujevcu, Medicinski fakultet
Katedra za Mikrobiologiju i imunologiju, Vanredni profesor
Objavljeno
2012/12/01
Rubrika
Stručni članak