УТИЦАЈ ПОЈЕДИНИХ ФАКТОРА ПОРОДИЧНЕ ИСХРАНЕ НА НАСТАНАК НУТРИТИВНЕ АНЕМИЈЕ КОД ДЕЦЕ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА
Abstract
Циљ. Наше истраживање је имало за циљ да процени утицај породичне исхране и навика у исхрани на могућност појаве нутритивне анемије код деце школског узраста.
Метод. Истраживање је спроведено као опсервациона студија пресека у 4 основне школе на територији града Крагујевца током школске 2014/2015., на 114 испитаника. Подаци за ову студију су добијени комбиновањем анкетног истраживања, антропометријских и биохемијских мерења. Анкетно испитивање је спроведено током редовне школске наставе и обухватило је ученике првог и чевртог разреда четири основне школе као и њихове родитеље.
Резултати. Обрадом прикупљених података показано је да породична исхрана и навике у исхрани могу да допринесу настанку анемије код деце школског узраста. Утврђено је да постоји статистички значајан утицај следећих испитиваних фактора на појаву анемије: употреба орашастог воћа, начин припреме хране и број дневних оброка.
Закључак. Адекватан начин припреме хране и број оброка мањи од пет, указују да правилна исхрана и навике у исхрани могу потенцијално допринети смањењу развоја анемије код деце школског узраста.
Кључне речи: нутритивна анемија, навике у исхрани, деца школског узраста
References
Wilson DK, Ampey-Thornhill G. The role of gender and family on dietary compliance in African-American adolescent hzpertension prevention study. Annn Behav med 2001. 23(1): 59-67.
Sumonja S, Novakovic B. Determinants of fruit, vegetable and dairy consumption in a sample of schoolchildren. Prev Chronic Dis 2013; 10
Cukic M, Vasic B, Jelenkovic B, Cukic M. Stanje uhranjenosti dece pred polazak u prvi razred generacije 1994. I 2004. Godine. Timočki medicinski glasnik 2012; 37(3): 134-8.
WHO Expert Committee. Physical status: The use and interpretation of antropometry. Report of WHO Expert committee World HealthOrganisation Tech Rep 2000: 1-452.
Isabelle Aeberli, Michèle Kaspar, Michael B. Zimmermann. Dietary intake and physical activity of normal weight and overweight 6- to 14-year-old Swiss children. SWISS MED WKLY 2007, 137:424- 430
Despotović M, Aleksopulos H, Despotović M, Ilić B. Stanje uhranjenosti dece predškolskog uzrasta. Medicinski časopis 2013;47(2):62-68.7
Folić N, Marković S, Janković S, Folić M. Metabolički sindrom kod dece i adolescenata. Racionalna terapija 2011;3(2):23-31.
Jovanović R, Nikolovski D, Radulović O, Novak S. Uticaj fizičke aktivnosti na stanje ishranjenosti dece predškolskog uzrasta. Acta medica Medianae 2010;49(1):17-21.
Gupta S, Taraphdar P, Roy TG, Haldar D, Dey SK, Purkait B. The silent burden of anemia in school age children: a community based study in West Bengal. Indian J Med Sci 2012; 66(7-8):163-8.
Worldwide prevalence of anaemia 1993–2005. WHO Global Database on Anaemia, 2008.
Čučak S, Gvozdenović BS, Gvozdenović AT. Anemije - uzroci, prevencija i lečenje pojedinih tipova. Glasnik Zavoda za zaštitu zdravlja Srbije 2008;80(1-2):38-45.
Petrović-Oggiano G, Damjanov V, Gurinović M, Glibetić M. Fizička aktivnost u prevenciji i redukciji kardiovaskularnog rizika. Medicinski pregled 2010;63(3-4):200-207.
Wojtyła-Buciora P, et al. Nutrition-related health behaviours and prevalence of overweight and obesity among Polish children and adolescents. Ann Agric Environ Med 2013; 20(2):332-40.
Ida Berge, Evelina Dahl. Dietary factors and food preparation techniques related to iron absorption доступно на : http://umu.diva-portal.org/smash/get/diva2:454141/FULLTEXT01.pdf
Zambo´n D, Sabate´ J, Mun˜oz S et al. Substituting Walnuts for Monounsaturated Fat Improves the Serum Lipid Profile of Hypercholesterolemic Men and Women, A Randomized Crossover Trial, Ann Intern Med. 2000; 132: 538-546.
Damavandi RD, Eghtesadi S, Shidfar F, Heydari I et al. Effects of hazelnuts consumption on fasting blood sugar and lipoproteins in patients with type 2 diabetes. J Res Med Sci. 2013 Apr; 18(4): 314–321.
Malik M, Bakir A. Prevalence of overweight and obesity among children in the United Arab Emirates. Obes Rev. 2007 Jan;8(1):15-20.
Jovanović R, Nikolovski R, Radulović O et al. Physical activity influence on nutritional status of preschool children. Acta Medica Medianae 2010;49(1):17-21.
Sjöberg A, Moraeus L, Yngve A, Poortvliet E, Al-Ansari U, Lissner L. Overweight and obesity in a representative sample of schoolchildren - exploring the urban-rural gradi-ent in Sweden. Obes Rev 2011; 2(5):305-14.
Simone A French Mary Story and Robert W Jeffery. Environmental Influences on Eating and Physical Activity, Annu. Rev. Public Health 2001. 22:309–35.
Despotovic M, Alexopoulos1 C, Despotovic M et al. Nutritional status of preschool children. Med J (Krag) 2013; 47(2): 62-68.
Braithwaite I, Stewart AW, Hancox RJ et al. The ISAAC Phase Three Study Group - The Worldwide Association between Television Viewing and Obesity in Children and Adolescents: Cross Sectional Study, PLoS One. 2013; 8(9): e74263. Published online 2013 Sep 25. doi: 10.1371/journal.pone.0074263,
Augusto RA, Cobayashi F, Cardoso MA; ACTION Study Team. Associations between low consumption of fruits and vegetables and nutritional deficiencies in Brazilian schoolchildren. Public Health Nutr. 2015 Apr;18(5):927-35. doi: 10.1017/S1368980014001244. Epub 2014 Jun 25.
Assefa S, Mossie A, Hamza L. Prevalence and severity of anemia among school children in Jimma Town, Southwest Ethiopia . Hematology 2014 14:3.
Barugahara EI, Kikafunda J, Gakenia WM. Prevalence and risk factors of nutritional anemia among female school children in Misindi district. Western Uganda, 2013; 13 (3).
Abalkhail B, Shawky S. Prevalence of daily breakfast intake, iron deficiency anaemia and awareness of being anaemic among Saudi school students. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2002; 53: 519–528.
Илић Б, Детерминанте гојазности деце предшколског узраста, док. дисертација, Крагујевац, 2014: 291-294.
Rampersaud GC, Pereira MA, Girard BL, Adams J, Metzl JD. Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. J Am Diet Assoc. 2005 May;105(5):743-60; quiz 761-2.
Adair LS, Popkin BM. Are child eating patterns being transformed globally, Obes Res. 2005 Jul;13(7):1281-99.
Moshe G, Amitai Y, Korchia yG et al. Anemia and Iron Deficiency in Children: Association With Red Meat and Poultry 12/2013; 57(6):722-7. doi: 10.1097/MPG.0b013e3182a80c42
доступно на: https://www.ima.org.il/FilesUpload/IMAJ/0/65/32854.pdf
Balc YI, Karabulut A, Gürses D et al. Prevalence and Risk Factors of Anemia among Adolescents in Denizli, Turkey. Iran J Pediatr. 2012 Mar; 22(1): 77–81
Djokic D, Drakulovic MB, Radojicic Z et al. Risk factors associated with anemia among Serbian school-age children 7-14 years old: results of the first national health survey. HIPOKRATIA 2010, 14, 4: 252-260
Petrović O, Popović D. Životne poruke o zdravlju majke i deteta, priručnik za zdravstvene radnike i roditelje. UNICEF, Beograd, 2000.
Panagiotou JP, Douros K. Clinicolaboratory findings and treatment of iron deficiency anemia in childhood. Ped Hematol Oncol 2004; 21:519-32