APPLICATION OF FRACTAL AND TEXTURAL ANALYSIS IN MEDICAL PHYSIOLOGY, PATHOPHYSIOLOGY AND PATHOLOGY

  • Igor Pantic University of Belgrade, Faculty of Medicine, Department of Medical Physiology, Visegradska 26/II, RS-11129 Belgrade, Serbia.
  • Jovana Paunović Pantić University of Belgrade, Faculty of Medicine, Department of Pathological Physiology, Dr Subotica 9, RS-11129, Belgrade, Serbia.
  • Sanja Radojević - Škodrić University of Belgrade, Faculty of Medicine, Department of Pathology, Dr Subotica 1, RS-11129, Belgrade, Serbia.

Sažetak


Fraktalna i teksturalna analiza predstavljaju klasu računarskih i matematičkih metoda koje se brzo razvijaju, i koje se odlikuju potencijalno širokom primenom u medicini i biologiji. Poslednjih godina se uspešno koriste za procenu diskretnih promena u morfologiji ćelija i tkiva povezanih sa različitim fiziološkim i patološkim procesima. Prethodno je pokazano da se pojedine ćelije u ranim fazama apoptoze odlikuju promenama u fraktalnim i teksturalnim karakteristikama jedarnog hromatina. Ćelijsko starenje je takođe ponekad povezano sa promenama teksturalnih obrazaca u nekim ćelijskim populacijama. Do sada su algoritmi veštačke inteligencije zasnovani na teksturalnim podacima dobijenim iz matriksa simultanog pojavljivanja sivih intenziteta rezolucionih jedinica, uspešno primenjeni za predviđanje oštećenja ćelija u in vitro uslovima, pri čemu su neuronske mreže postigle najbolje performanse. U budućnosti će morati da se reši nekoliko metodoloških pitanja i izazova u vezi sa upotrebom fraktalnih i teksturalnih metoda pre njihovog uvođenja u savremenu kliničku praksu. Ovaj kratki pregledni rad se fokusira na nedavna istraživanja o primeni fraktalnih i teksturalnih metoda u eksperimentalnoj fiziologiji i srodnim oblastima.

Objavljeno
2022/11/23
Rubrika
Članci