TRUDNOĆA I POROĐAJ KOD PACIJENTKINJE SA EKTOPIČNIM TRANSPLANTIRANIM BUBREGOM I BILLATERALNOM NAGLUVOŠĆU

  • Maja Macura
  • Stefan Dugalic
  • Jovana Todorovic
  • Dragana Božić
  • Miroslava Gojnic
Ključne reči: Transplantirani bubreg, trudnoća, porođaj

Sažetak


Uvod

Održavanje trudnoće i izbor načina porođaja kod pacijentkinja sa transplantiranim bubregom su i dalje predmet debate gde je cilj postići balans između lečenja osnovne bolesti majke i postizanja optimalnih uslova za razvoj i dosezanje zrelosti ploda. 

Studija slučaja

Radi se o pacijentkinji uzrasta 36 godina čija je prva trudnoća komplikovana stanjem nakon transplantacije bubrega pre 11 godina. Tokom hospitalizacije redovno su praćene vrednosti svih parametara bubrežne funkcije i koncetracije ciklosporina u krvi, i redovno obavljane konsultacije nefrologa i urologa.  Imajući u vidu karličnu prezentaciju ploda, ektopičnu lokalizaciju transplantiranog bubrega i komorbiditete u vidu nagluvosti, gestacionog dijabetesa i gestacione hipertenzije, porođaj je završen carskim rezom uz prisustvo urologa i rođeno je zdravo muško dete.

Zaključak

Uz aktuelno praćenje literature, timski rad i intezivan nadzor i adekvatnu terapiju kod majke i ploda, moguće je kod komplikovanih transplantiranih pacijenata trudnoću voditi i svesti na nivo ishoda kao kod fiziološke trudnoće.

Objavljeno
2023/06/27
Rubrika
Članci