PREOPERATIVNA PROCENA RIZIKA U PEDIJATRIJSKOJ ANESTEZIJI

  • Ana Vlajković Ivanović Univesity children's hospital
  • Jelena Pjevalica Dragić Univesity children's hospital
  • Dušica Simić Univesity children's hospital

Sažetak


U opštoj pedijatrijskoj populaciji incidencija perioperativnog tridesetodnevnog mortaliteta je niska. Opšte zdravstveno stanje deteta u vreme planirane hiruške intervencije kao i prisustvo komorbiditeta mogu značajno da utiču na perioperativni rizik. U cilju obezbeđivanja adekvatne nege, preoperativna evaulacija se mora sprovesti blagovremeno i temeljno.

U preoperativnom periodu veoma je važno identifikovati pacijente sa povećanim rizikom, uz premisu da rana identifikacija ovih pacijenata omogućava dodatnu evaluaciju i lečenje po potrebi, i na taj način rizik od komplikacija se svodi na minimum. Najvažniji elementi koji čine adekvatnu preoperativnu procenu su: odrediti da li je pacijent spreman za hiruršku intervenciju, optimizacija zdravstvenog stanja pred hiruršku intervenciju, smanjiti morbiditet operativne intervencije i potom vratiti pacijenta u uobičajeno stanje kao pre hirurške intervencije. Rutinsko propisivanje dodatnih testova kod dece bi trebalo zameniti selektivnim i racionalnim testiranjem, baziranim na istoriji bolesti i kliničkoj proceni. Komplikacije hirurških intervencija i anestezije mogu da imaju nepovoljne posledice po zdravlje pacijenta, ali su takođe povezane sa većim bolničkim kao i postoperativnim troškovima. Svi članovi hirurškog tima imaju vitalne uloge u očuvanju bezbednosti deteta. 

Ovaj pregled literature nam ukazuje na potencijalne rizike sa kojima možemo da se susretnemo u dečjoj populaciji i usmerava preoperativnu procenu prema selektivnim testovima zavisno od individualnih faktora rizika.

Ključne reči: anestezija, pedijatrija, preoperativno testiranje, faktori rizika

Objavljeno
2024/03/12
Rubrika
Članci