CAUSES AND OUTCOMES OF THE RESPIRATORY DISTRESS IN LATE PRETERM INFANTS - TERTIARY NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT EXPERIENCE

RESPIRATORY DISTRESS IN LATE PRETERM INFANTS

  • Tamara Šljivančanin Jakovljević The Obstetrics and Gynaecology Clinic "Narodni Front", Belgrade, Serbia.
Ključne reči: respiratory distress, late preterm, transient tachypnea of the newborn, respiratory distress syndrome

Sažetak


Uvod/Cilj: Respiratorni distres (RD) je najčešći uzročnik morbiditeta kod preterminske novorođenčadi. Cilj ove studije je utvrđivanje najčešćih uzroka RD-a kod kasne preterminske novorođenčadi, analiza karakteristika RD-a u odnosu na nedelju gestacije i utvrđivanje faktora koji utiču na nepovoljan ishod kasne preterminske novorođenčadi sa RD-om.

Metode: Ovom studijom su obuhvaćena novorođenčad gestacijske starosti 34 0/7 do 36 6/7 nedelja sa RD-om, hospitalizovana u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”. Analizirane su demografske i kliničke karakteristike, klinički znaci i tok bolesti, pojava komplikacija, kao i kvantifikovanje težine bolesti pomoću neonatalnih skorova. Ishod lečenja je praćen kroz preživljanje, trajanje mehaničke ventilacije i dužinu hospitalizacije.  Pacijenti su poređeni prema gestaciji, kao i prema vrsti oboljenja. Za obradu podataka korišćene su metode deskripitivne i analitičke statistike.

Rezultati: Studijom je obuhvaćeno 65 ispitanika, od kojih je većina muškog pola. Najčešći uzroci RD-a su bili respiratorni distres sindrom (RDS) (46,2%) i tranzitorna tahipneja novorođenčeta (TTN) (40%). TTN je bila najzastupljenija kod novorođenčadi u 36., a RDS ispod 35. nedelje gestacije. Novorođančad su prosečno bila hospitalizovana 15 dana, a mortalitet je iznosio 1,5%.

Zaključak: Najčešći uzroci RD-a kod kasne preterminske novorođenčadi su RDS i TTN. Ovo je osetljiva kategorija novorođenčadi sa visokim rizikom za teške komplikacije, udruženi morbiditet i smrtni ishod.

Biografija autora

Tamara Šljivančanin Jakovljević, The Obstetrics and Gynaecology Clinic "Narodni Front", Belgrade, Serbia.

Doctor at the Department of Neonatology, The Obstetrics and Gynaecology Clinic "Narodni Front", Belgrade, Serbia.

PhD student at the Faculty of Medicine, University of Belgrade.

Objavljeno
2023/11/20
Rubrika
Članci